Frauda in Sapard

frauda, Sapard, fonduri europene

In sarcina inculpatului s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor;
– fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
– participatie improprie la fals intelectual, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 26 iunie 2006, inculpatul Ispas Gheorghe, in calitate de administrator al SC „VILIS” SRL Mihai Bravu, judetul Giurgiu (societate comerciala cu activitate in domeniul agricol), a depus la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.) Bucuresti documentatia solicitata in vederea obtinerii de fonduri SAPARD, scopul finantarii fiind „Achizitionarea de utilaje specifice activitatilor agricole”.

Una din conditiile de eligibilitate era ca solicitantul sa faca dovada ca exploateaza terenuri agricole pe o perioada de arendare mai mare de 5 ani de la data implementarii Proiectului SAPARD.

Intrucat nu indeplinea o astfel de conditie, inculpatul a falsificat un numar de 94 de contracte de arendare, inscriind ca termen de arenda perioada 2005 – 2015. De asemenea, inculpatul a intocmit si Tabele centralizatoare cu arendatorii, in care a inscris aceleasi mentiuni false cu privire la perioada de arendare.

Inscrisurile astfel falsificate au fost prezentate de inculpatul Ispas Gheorghe la A.P.D.R.P. Bucuresti, obtinand pe nedrept fonduri SAPARD in cuantum total de 50.420 euro, suma cu care Autoritatea Contractanta s-a constituit parte civila.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a trei terenuri arabile apartinand inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Giurgiu.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Sursa: Directia Nationala Anticoruptie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top