CE asteapta mai multe detalii din partea Romaniei despre planul de actiune privind SAPARD

Ministrul roman al Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat ca platile blocate din programul SAPARD ar putea fi reluate la sfarsitul lunii aprilie. “Speram sa reluam platile blocate, pana la sfarsitul lunii aprilie. Am avut un audit tehnic la Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP), am discutat si cu cei de Curtea de Conturi si am gasit o cale de mijloc. Cred ca putem relua platile, pentru ca avem planul de actiuni, remedierile care s-au cerut si verificarile solicitate de Comisia Europeana”, a spus Sarbu.

CE anuntase ca nu va debloca cele 200 de milioane de euro aferente anului 2006 prin programul SAPARD pana nu vor fi remediate toate deficientele. Forul european a prelungit, pana la sfarsitul anului 2009, Acordul Anual de Finantare (AFA) aferent anului 2006 pentru programul SAPARD, ceea ce inseamna ca 400 de proiecte vor beneficia de prelungirea termenului de executie.

Potrivit APDRP, cererile de rambursare a cheltuielilor pentru cele 400 proiecte vor putea fi depuse pana la sfarsitul lunii septembrie 2009, iar sumele care trebuie platite beneficiarilor se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro.

In cadrul programului SAPARD au fost depuse un numar de 6.567 proiecte, cu o valoare publica de 1,985 miliarde euro, din care au fost incheiate 4.549 contracte de finantare, cu o valoare publica de 1,41 miliarde euro, reprezentand 92,74 la suta din alocarile totale ale programului.

Pana in prezent, au fost efectuate plati in valoare de 1,27 miliarde euro, reprezentand 84,05 la suta din alocarile totale ale Programului.

Platile SAPARD catre Romania au fost intrerupte in vara lui 2008, dupa ce o misiune de audit a executivului comunitar a constatat, la inceputul lunii iunie, probleme in sistemul de gestionare si control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii fondurilor SAPARD. Sumele blocate au fost in jur de 28 de milioane de euro, in sistem fiind avizate la acea data 582 de cereri de plata, in valoare totala de 62 milioane de euro.

Guvernul roman a reluat in septembrie 2008 platile, dar din bugetul national, urmand ca executivul comunitar sa decida rambursarea acestor plati catre Romania.

Prin programul de preaderare SAPARD, Romania a primit circa 1,2 miliarde de euro. Pana la sfarsitul lui 2008 se estima cheltuirea unui miliard de euro din fondurile SAPARD, restul de 200 de milioane euro urmand sa fie returnat la bugetul comunitar, daca Romaniei nu i s-ar mai fi acordat un an in plus pentru cheltuirea in totalitate a fondurilor.

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.