Proiecte in valoare de 314 milioane euro pentru renovarea satelor

sate, renovare, dezvoltare, PNDR

In prezent, se mai afla in etapa de evaluare -selectare proiectele depuse in sesiunea noiembrie decembrie 2008, respectiv un numar de 825 de proiecte in valoare de 2,145 miliarde euro.

Alocarea totala pentru masura 322 din cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 (PNDR), in perioada 2007 – 2013, este de 1,54 miliarde de euro.

Pe parcursul sesiunilor de depunere a proiectelor din anul 2008, la Oficiile Judetene ale APDRP au fost depuse 1.370 de proiecte, pentru renovarea si dezvoltarea satelor, prin care s -au solicitat fonduri nerambursabile in valoare totala de 3,32 miliarde de euro.

Astfel, solicitarile depuse in anul 2008 au depasit cu peste 500% alocarea anuala a masurii 322, respectiv de 618,43 milioane de euro.

“Analizam posibilitatea sa propunem Autoritatii de Management a PNDR ca in acest an sa decida alocarea intregii sume disponibile pana la finalul Programului pentru ca limitarea financiara sa nu mai fie un impediment”, a declarat Mihai Gavril Vadan, directorul general al APDRP.

Potrivit APDRP, nu toate cererile de finantare au putut fi finantate, atat din cauza unor erori de proiectare si a neindeplinirii criteriilor de eligibilitate de catre solicitanti, cat si din cauza obtinerii unor punctaje de selectie reduse.

Numarul foarte mare de proiecte depuse de autoritatile publice locale, precum si de unele organizatii non-guvernamentale, institutii culturale si de cult, arata interesul major pentru modernizarea satelor romanesti, dar si numeroasele probleme care pot fi rezolvate cu ajutorul finantarilor europene nerambursabile.

Astfel, prin cererile de finantare deja depuse se vor implementa proiecte care vor crea 461 de kilometri de drumuri comunale, 811 de kilometri de retele de alimentare cu apa si 1.391 kilometri de conducte de canalizare.

Prin masura 322 – “Renovarea si dezvoltarea satelor” pot fi finantate proiecte integrate de infrastructura de baza (apa, canalizare, drumuri, energie electrica, gaz), dar si de amenajare a spatiilor publice, servicii pentru populatia rurala (gradinite, azile, etc.) sau renovarea monumentelor de patrimoniu.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.