Comunicat de presa referitor la intentia Romaniei de a accesa asistenta financiara externa pe termen mediu

fonduri  europene, finante, Comisia Europeana, imprumut extern

In urma discutiilor preliminare, autoritatile romane au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizie comunicata Comisiei Europene.

In contextul crizei financiare globale actuale, o abordare prudenta a autoritatilor romane are drept scop evitarea unei interventii tarzii care ar putea afecta si mai mult echilibrele macroeconomice, dar si asigurarea, cu anticipatie, pe termen mediu, a unei umbrele de protectie fata de eventualele vulnerabilitati.

Pentru a diminua consecintele negative ale crizei financiare asupra economiei reale si a nivelului de ocupare, Guvernul Romaniei s-a angajat ferm in implementarea unui pachet de masuri de stimulare economica si protejare a intereselor populatiei, coroborat cu accelerarea reformelor economice.

Asistenta financiara externa si masurile proactive ale autoritatilor romane se constituie intr-o garantie de consolidare a stabilitatii financiare, pe termen mediu, incurajand astfel, relansarea mediului de afaceri si recastigarea increderii investitorilor in potentialul economic al Romaniei.

Pe termen lung, se asigura conditiile necesare fructificarii oportunitatilor de crestere economica in momentul relansarii economiei globale.

Independent de discutiile cu privire la asigurarea finantarii externe, Guvernul isi mentine decizia de a grabi reformele structurale pentru modernizarea Romaniei, de a asigura competitivitatea economica si sustenabilitatea finantelor publice.

In acest sens, avem in vedere asigurarea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu si continuarea reformelor din sectorul public prin masuri de descentralizare, simplificarea regimului de taxe si impozite, reducerea birocratiei, cresterea capacitatii administrative si a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.