Fonduri nerambursabile pentru reabilitarea drumului judetean care leaga Marginimea Sibiului de Valea Sebesului

POR, reabilitare, drumuri

Solicitantul finantarii este Judetul Sibiu, dar initiativa a fost realizata in parteneriat cu Judetul Alba. Depus de catre Consiliul Judetean Sibiu, proiectul are o valoare totala de peste 22 milioane lei, fiind solicitate prin finantare nerambursabila peste 17,8 milioane lei din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.

Semnarea contractului va avea loc in prezenta reprezentantilor ADR Centru, CJ Sibiu si CJ Alba. In calitate de invitati vor fi prezenti primarii din Jina si Sugag. Proiectul are un buget total de peste 22,12 milioane lei si isi propune reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii generale in arealul turistic Marginimea Sibiului – Valea Sebesului, prin imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, turistilor, bunurilor si a serviciilor in zona.

Prin definitivarea acestui drum se va realiza o veritabila centura de ocolire a DN 1, printr-o zona deosebita, ce pastreaza nealterate traditiile romanesti, fapt pentru care este foarte cautata de turistii straini. Durata de realizare a proiectului este de 44 luni, din care perioada propriu zisa de implementare este prevazuta a fi de 28 luni, de la data semnarii contractului.

Fondurile nerambursabile solicitate prin proiect vor fi alocate prin Programul Operational Regional – Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.1: “Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia /reabilitarea soselelor de centura” si vor fi gestionate prin intermediul ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar.

Aceasta initiativa este menita sa ofere o noua dimensiune oportunitatilor turistice in zona cuprinsa intre Marginimea Sibiului si Valea Sebesului, pentru cei peste 800.000 de locuitori ai judetelor Alba si Sibiu, tinand cont de faptul ca in anul 2006 numai circa 5000 de turisti au vizitat aceste locuri.

De aceea, in derularea proiectului sunt implicate autoritatile locale de nivel judetean din Sibiu si Alba, dar si Consiliile locale din comunele Jina si Sugag. Prin acest proiect se vor moderniza 10 kilometri de drum judetean si vor fi refacute 46 de podete tubulare, dintr-o regiune montana deosebita. Implementarea proiectului va trebui sa asigure valorificarea optima a intregului areal, in vederea dezvoltarii echilibrate a tuturor zonelor Regiunii Centru.

“Dupa semnarea la sfarsitul anului trecut a unui proiect prin care se asigura colaborarea tuturor celor sase judete din Regiunea noastra, iata ca vine randul parteneriatelor punctuale, menite sa asigure dezvoltarea durabila a unor zone bine delimitate si cu interese specifice. Atat judetul Alba, cat si judetul Sibiu, au deja in lucru proiecte finantate prin Programul REGIO, tot pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Necesarul de finantare pentru infrastructura de transport este mult mai mare, nu numai la nivelul acestor judete, ci in intreaga regiune, dar depindem de un buget limitat, pe care trebuie sa il consumam cu chibzuinta. Cu toate acestea, vorbim deja de initiative tot mai bine alese, de conlucrare si de responsabilitate, ceea ce ne dovedeste ca in Regiunea Centru se pot atrage cu eficienta fonduri publice nerambursabile. Acestea vor duce la cresterea calitatii vietii in zonele vizate de investitii si, in general, vor asigura imbunatatirea climatului economico-social la nivelul Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Va invitam sa luati parte la acest eveniment, joi, 12 martie 2009, incepand cu ora 14.00, la sediul Consiliului local din comuna Jina, judetul Sibiu.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.