Un singur roman printre bogatii lumii

Dinu Patriciu a ramas singurul roman prezent in clasamentul “Forbes”. Ion tiriac a iesit din top. Fostul tenismen roman Ion Tiriac, care s-a numarat in ultimii doi ani printre cei mai bogati pamanteni, a parasit in acest an topul.

In editia de anul trecut, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost prezent in clasamentul “Forbes” cu o avere de 2,5 miliarde de dolari, iar Ion Tiriac cu 1,2 miliarde de dolari. in clasamentul din acest an, Patriciu este inclus cu o avere de 1,8 miliarde de dolari.

Dar criza financiara a redesenat intreaga harta a bogatilor lumii. Chiar daca Bill Gates si, respectiv, Warren Buffett raman pe primele doua pozitii in ierarhia celor mai mari averi, pana si ei au pierdut zeci de miliarde de dolari.

Magnatul Microsoft care avea la sfarsitul lunii septembrie 2008 o avere neta de 57 miliarde de dolari detine acum 40 de miliarde de dolari.

Mai mult a pierdut Warren Buffett care a ramas fara 25 miliarde de dolari dupa ce actiunile companiei sale Berkshire Hathaway au scazut odata cu toata piata de capital. Averea sa este acum de 37 miliarde de dolari.

Cel dintai a devenit cel din urma

Tot 25 de miliarde de dolari a pierdut si magnatul mexican al telecomunicatiilor, Carlos Slim Helu, care se situeaza acum pe locul al treilea. In total, criza financiara a redus averile primilor trei miliardari ai lumii cu 68 miliarde de dolari. La fel de ghinionisti au fost insa si cei mai instariti oameni de afaceri din Asia si Rusia.

Singurul din top 20 care se poate lauda cu mai multi bani decat anul trecut este primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, care are, dupa cum se stie, un salariu anual de un dolar din functia pe care o ocupa in fruntea municipalitatii.

Cel mai mare perdant al crizei financiare din ultimele 12 luni este indianul Anil Ambani care a pierdut 32 miliarde de dolari dupa ce in topul din 2008 fusese bogatul cu cea mai mare crestere a averii.

Cei mai bogati 10 oameni din lume

1. Bill Gates (SUA) 40 miliarde de dolari

2. Warren Buffett (SUA) 37 miliarde de dolari

3. Carlos Slim Helu (Mexic) 35 miliarde de dolari

4. Lawrence Ellison (SUA) 22,5 miliarde de dolari

5. Ingvar Kamprad (Suedia) 22 miliarde de dolari

6. Karl Albrecht (Germania) 21,5 miliarde de dolari

7. Mukesh Ambani (India) 19,5 miliarde de dolari

8. Lakshmi Mittal (India) 19,5 miliarde de dolari

9. Theo Albrecht (Germania) 19,3 miliarde de dolari

10. Amancia Ortega (Spania) 18,3 miliarde de dolari

Un an de pomina pentru Buffett

Dupa 13 ani de suprematie a fondatorului Microsoft, Bill Gates, in topul miliardarilor lumii, in 2008, investitorul american Warren Buffett i-a “furat” coroana de cel mai bogat pamantean.

Pana in luna martie 2008, Buffett reusise sa acumuleze o avere de 62 miliarde de dolari, cu 10 miliarde de dolari mai mult decat avea in 2007, si cu patru miliarde de dolari mai mult decat Gates, conform “Forbes”.

In toamna lui 2008, fondatorul Microsoft si-a recastigat titlul cu o avere de 57 de miliarde dolari. Buffett avea atunci 50 de miliarde de dolari ca urmare a deprecierii actiunilor companiei sale Berkshire Hathaway.

Tot mai putini miliardari

Daca anul trecut erau 1.125 de nume in clasamentul celor cu averi de cel putin un miliard de dolari, in 2009, dupa un an de turbulente financiare, sunt doar 793 de miliardari.

Este pentru prima data din 2003 si pana astazi cand randurile celor mai bogati se subtiaza de la un an la altul. A scazut insa si averea medie a acestora, de la 3,9 miliarde de dolari, in 2008, la 3 miliarde de dolari, in 2009.

Statele Unite ale Americii raman regiunea cu cei mai multi miliardari, 359, urmate de Europa cu 196 miliardari si apoi de Asia-Pacific, cu 130 de miliardari.

Americanii domina clasamentul “Forbes”

Varful clasamentului este dominat din nou de americani, care ocupa zece din primele 20 de pozitii, cu patru mai mult decat anul trecut.

Orasul New York a inlocuit Moscova drept locul de resedinta al celor mai multi miliardari cu 55 de miliardari, urmat de Londra, cu 28, si capitala Rusiei, cu 27 de miliardari.

De altfel, criza financiara a eliminat dintre bogatii lumii aproape doua treimi dintre miliardarii rusi. Pentru indieni, anul trecut a fost chiar mai dur. Din cei 53 de indieni inclusi in 2008 in lista “Forbes”, 29 au parasit clasamentul.

Averile combinate ale celor mai mari zece perdanti din randul bogatilor lumii au scazut in ultimul an cu 238 miliarde de dolari, adica mai mult decat PIB-ul Irlandei sau cel al Israelului.

Au fost insa si oameni care au reusit sa-si mareasca averile pe timp de criza. Printre cei 44 de oameni care s-au imbogatit si mai mult se numara si Tadashi Yanai, cel mai instarit japonez.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.