Nicolae Nemirschi a participat la lansarea a doua proiecte de twinning ale Garzii Nationale de Mediu

twinning, Garda Nationala de Mediu, ONG, proiecte

Proiectele sunt realizate in parteneriat romano-italian, cu Agentiile de Protectie a Mediului din regiunile Veneto si Basilicata, precum si cu Institutul National de Sanatate din Italia si cu Centrul de Geomorfologie Integrata pentru Aria Mediteraneeana. Ele se vor finaliza la sfarsitul anului 2009.

“De patru ani incoace, Romania si Italia au derulat impreuna nu mai putin de 16 parteneriate in proiecte de mediu. Cu patru parteneriate pe an, in medie, avem dovada ca relatiile romano-italiene nu sunt marcate doar de dragoste si ura, ci si de multa implicare profesionala si institutionala”, a remarcat Nicolae Nemirschi.

Ministrul Mediului a subliniat ca proiectele de twinning urmaresc sa dezvolte un rol de inspectie si control mult mai complex al Garzii de Mediu, atit la nivel central, cit si regional si local. Metodologia de inspectie propusa leaga strins componenta de mediu de cea de sanatate publica si incurajeaza cresterea puternica a comunicarii publice in domeniu si a feed-back-ului partenerilor sociali. Este vorba atit de societatea civila, cat si de institutiile cu atributii in domeniul controlului de sanatate, dar si al controlului de frontiera.

Plaja sectoarelor de mediu ce vor fi acoperite de cele doua proiecte este foarte vasta. Ea cuprinde 9 componente, intre care se regasesc marii poluatori industriali dar si managementul apelor, chimicalele dar si protectia naturii, deseurile electrice si electronice dar si organismele modificate genetic, substantele periculoase, dar si instalatiile mari de ardere.

La evenimentul de lansare au participat, alaturi de conducerea Garzii Nationale de Mediu, si Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucuresti, reprezentanti ai conducerii Agentiilor Regionale de Mediu Veneto si Basilicata si ai celorlalti parteneri din proiect, ai conducerii comisiei de administratie publica si de mediu din Parlamentul Romaniei, precum si ai ONG-urilor din domeniul protectiei mediului.

Sursa: Ministrul Mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.