Cum se finanteaza un colos cu datorii de 800 mil. dolari

Grupul Rompetrol, cu afaceri de 8,7 mld. dolari in 2008 si parte a companiei de stat de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunaiGaz, se finanteaza, in criza, prin nego­cierea reinnoirii liniilor de finantare obti­nute de la banci si prin vanzarea activelor non-core, avand deja credite de circa 800 mil. dolari.

“Mergem pe reinnoirea liniilor de la finantare pe care le avem la diverse banci. Zilele astea, vom semna o astfel de reinnoire cu UniCredit si BCR de 110 milioane de dolari. Sigur ca au crescut dobanzile, dar rezistam bine in criza. Gradul de indatorare la banci nu ni s-a majorat in ultimii circa doi ani. In 2006, aveam deja datorii de aproximativ 700 milioane de dolari”, a explicat intr-un interviu directorul operational al grupului, Dan Ionescu.

El a adaugat ca nevoile de finantare ale companiei de la banci nu sunt “exagerat de mari”, banii acestora fiind folositi, pe termen scurt, ca un scut impotriva diverselor dificultati de incasare, date de context. Potrivit lui, actionarii Rompetrol – KazMunaiGaz si Dinu Patriciu – au injectat anul trecut peste 700 mil. dolari in grup, bani care vor fi inapoiati intr-un termen mediu.

“In criza, trebuie sa ne adaptam si ne uitam mereu la nevoile clientilor, la posibilele probleme care pot aparea la ei, dar si la servicile si produsele pe care putem sa le dezvoltam. Avem o preocupare zilnica pe toate aceste subiecte. Vrem sa ne mentinem volumele vandute in 2008 de 1,4 milioane de tone de carburanti. Stagnarea este cel mai bun scenariu”, a mai spus Dan Ionescu.

Mai multe detalii: www.standard.ro

Sursa: Business Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.