O noua initiativa pentru protectia mediului

fonduri europene, sprijin financiar

Salcamul african este unul dintre cele mai valoroase soiuri de lemn din intreaga lume. Apreciat pentru calitatile sale tonale, copacul asemanator unui arbust este folosit la fabricarea unor instrumente muzicale precum oboiul, clarinetul si cimpoiul. in trecut, exista din abundenta in Africa, dar acum este amenintat de defrisari.

EuropeAid, oficiul UE responsabil de furnizarea ajutorului extern, a analizat propunerea si a hotarat ca merita sa fie finantata. Cu toate acestea, subventia nu a fost acordata din lipsa de fonduri.

Insa, povestea nu se termina aici.

Proiectul privind salcamul african a fost unul dintre cele 86 de proiecte internationale „scoase la vanzare” in cadrul primei licitatii de mediu a UE organizata la Bruxelles, la data de 13 martie. Cu bugete variind intre 400 000 si 3 milioane de euro, aceste proiecte au obiective diverse, de la combaterea desertificarii, a schimbarilor climatice si a defrisarilor, pana la conservarea biodiversitatii si promovarea dezvoltarii durabile. Comisia Europeana considera ca toate aceste proiecte merita sa fie finantate dar, din pacate, nu dispune de fondurile necesare.

Evenimentul desfasurat la Bruxelles nu este o licitatie propriu-zisa, in sensul traditional al termenului, ci o sansa oferita potentialilor donatori – guverne, fundatii, companii – de a afla despre aceste proiecte de la organizatori si de la expertii UE care le-au analizat. Aproximativ 400 de persoane si-au anuntat participarea la eveniment. Discutiile se vor purta direct intre responsabilii de proiect si donatori, Comisia avand doar rolul de organizator.

Datorita acestor proiecte, comunitatile locale si indigene vor avea un rol mai important in gestionarea padurilor si a altor resurse naturale. In afara de propunerea privind salcamul din Tanzania , proiectele mai vizeaza reabilitarea padurilor tropicale din Peru, folosirea, la scara redusa, a surselor de energie regenerabila in zona rurala a Tadjikistanului, monitorizarea si conservarea populatiilor de vulturi pescari in nordul Africii si regenerarea padurilor de mangrove in Nigeria.

Anul trecut, Comisia a primit 200 de raspunsuri in urma unui apel de propuneri vizand finantarea unor proiecte de mediu.

46 de proiecte, in valoare de 64,5 milioane de euro, au primit sprijin financiar din partea UE.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top