Dezbateri pe tema “Renovarii si dezvoltarii satelor” la Prefectura Neamt

PNDR, masuri, fonduri europene

In cadrul reuniunii au fost prezentate informatii referitoare la Programul National de Dezvoltare Rurala, in special masura referitoare la “Renovarea si dezvoltarea satelor”.

Primarii prezenti la sedinta au facut propuneri de simplificare a procedurilor pentru depunerea unui proiect si au cerut sprijin financiar pentru cheltuiala de dinaintea depunerii proiectului, respectiv a studiilor de fezabilitate.

“Aceasta intalnire reprezinta un nou pas, pe care il facem impreuna, pentru a reusi sa crestem gradul de absorbtie a banilor europeni in judetul Neamt”, a declarat prefectul Mihai Archip. Acesta a adaugat ca institutia pe care o conduce realizeaza un plan de actiuni pentru promovarea fondurilor europene, organizeaza intalniri periodice cu reprezentantii organismelor intermediare si cu firmele de consultanta si se implica in campania de promovare a noilor masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala – Masura 1.4.1 si 1.4.2, respectiv Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta si Grupurile de producatori.

Ca rezultat al actiunilor desfasurate, pana in aceasta etapa, pe masura “Renovarea si dezvoltarea satelor” au fost depuse 48 de proiecte din care 28 de proiecte, in valoare de aproape 70 de milioane de euro, sunt in procedura de evaluare.

De asemenea au fost selectate trei proiecte a caror valoare este de aproape 7,5 milioane de euro ale consiliilor locale Bira, Hangu si Stefan cel Mare.

Pe masura“Sprijin pentru fermele de semisubzistenta” au fost depuse 65 de proiecte conforme, in valoare de 487.500 de euro.

Pe masura “Modernizarea exploatatiilor agricole”, din 55 de proiecte conforme au fost selectate 17.

Pe masura “Stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere” din 12 proiecte conforme au fost selectate 11. In perioada de evaluare martie – august 2008, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Neamt a contractat proiecte in valoare de peste 71 de milioane de euro, ceea situeaza judetul Neamt pe locul 12 la nivel national.

In aceeasi perioada, pe masura “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” au fost depuse sapte proiecte conforme din care doua selectate.

La intalnirea de la Prefectura au mai fost prezenti si alti reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, Eugen Ticau, presedintele Consiliului Judetean, Vasile Pruteanu, reprezentanti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Directiei Silvice, Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, parlamentari de Neamt si primarii localitatilor din judet.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.