Delloite: Criza economica reduce fiscalitatea

Criza economica tinde sa reduca fiscalitatea, sugereaza un raport al firmei de consultanta Deloitte. Din 50 de state analizate, cele mai multe au adoptat masuri care prevad reducerea unor taxe si impozite sau diferite stimulente acordate investitorilor. Abordarile anticriza difera mult de la un stat la altul, elementul determinant fiind cel mai adesea nu atat situatia economica, cat starea finantelor publice.

Din perspectiva fiscala, Deloitte a constatat ca abordarile statelor analizate variaza de la pachete de stimulente adoptate formal, la masuri ad-hoc, prevederi temporare sau accelerarea introducerii unor masuri deja planificate. In unele state, autoritatile au decis reducerea taxei pe valoare adaugata. in Belgia este astfel sustinuta constructia de locuinte.

In Slovenia, Slovacia si Cehia s-a promis returnarea accelerata a TVA, in vreme ce Marea Britanie a redus aceasta taxa cu 2,5 puncte procentuale. Bulgaria a propus o scutire de taxe pe o perioada de 5 ani pentru investitorii in regiuni defavorizate, dar asteapta inca aprobarea Comisiei Europene. In Cehia au fost reduse atat impozitul pe profit, cat si rata contributiilor sociale.

Olanda si Spania au introdus masuri stimulative pentru amortizarea accelerata a investitiilor efectuate in 2009. in Portugalia vor fi sustinute investitiile realizate in 2009 in agricultura, sectorul forestier, minerit si majoritatea industriei prelucratoare. Grecia reduse impozitele pentru companiile din industria hoteliera si anuleaza impozitul aplicat pe creditele noi contractate de operatorii din turism.

Mai multe detalii: www.tmctv.ro

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.