Start in proiectul “Drumul apelor minerale”

ape minerale, proiect, Uniunea Europeana

Administratorul public al judetului Covasna, Klarik Laszlo, a declarat ca primul pas va fi identificarea si predarea amplasamentelor, respectiv a izvoarelor de apa minerala, care vor fi reabilitate in urmatoarele 18 luni.

“Drumul apelor minerale” va trece prin 14 localitati cu potential balnear din judetele Covasna si Harghita, aflate pe Valea Oltului, care dispun de circa 400 de izvoare de apa minerala. La ora actuala, mai putin de trei sferturi din izvoarele de apa minerala din judetul Covasna sunt valorificate. Apele minerale ce izvorasc de pe teritoriul acestui judet sunt imbuteliate doar in proportie de 20%, prin urmare milioane de litri de apa se risipesc zilnic.

Din adancul pamantului izvorasc ape cu proprietati miraculoase, care s-au dovedit a fi nesperate leacuri pentru diverse boli. In statiunea Valcele, exista un izvor de apa minerala care are cel mai mare continut de magneziu din Europa, element ce lupta cu succes impotriva stresului.

La Sugas Bai, statiune aflata in apropierea municipiului Sfantu Gheorghe, se gaseste izvorul Elisabeta, folosit de sute de ani ca remediu impotriva bolilor hepatice si a gastritelor. In nordul judetului, la Balvanyos, se afla “izvorul de ochi”, care trateaza conjunctivitele, iar exemplele ar putea continua cu izvoare cunoscute inca de pe vremea romanilor.

Din pacate, la ora actuala, statiuni pe vremuri celebre, precum Valcele, care atragea la inceputul secolului al XIX-lea protipendada Bucurestiului, dar si membri ai caselor regale straine, sau Malnas-Bai, unde Minulescu si-a scris o parte din versuri, au decazut, fiind lasate in paragina. Pentru ca aceste zone sa-si recapete farmecul de altadata e nevoie de circa 10 milioane de euro, iar o parte din aceasta suma va fi acoperita de Uniunea Europeana.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.