Presedintele Basescu le cere functionarilor publici sa-si asume raspunderea atragerii fondurilor UE

FMI, functionari publici, Traian Basescu

“Toata dezvoltarea in Romania depinde defolosirea acestor fonduri (…) Proiectele zac prea mult, pana li se da drumul, ori asteapta avizul de la functionari publici, nu de la politicieni, ori sunt respinse pentru ca nu vreau sa-mi asum o semnatura finala, ori sunt gresite. Daca Romania nu reuseste in urmatorii ani sa traga banii, situatia se agraveaza. Aveti o misiune extrem de importanta, care trece peste fluctuatia partidelor la putere(…) M-as bucura daca ziua de azi ar insemna un semnal de asumare a responsabilitatii de catre functionari”, a declarat, duminica, seful statului, reamintid de cele 5,9 miliarde de euro puse la dispozitie Romaniei de catre UE .

De asemenea, Traian Basescu a precizat ca functionarii publici sunt “categoria cea mai vizata” de acordul cu FMI, el explicandu-le optiunile avute pentru reducerea cheltuielilor: inghetarea salariilor bugetarilor si plafonarea sporurilor la 30% din salarii, sau o reducere cu 5% a numarului de angajati bugetari, dar a punctat faptul ca salariile mici si pensiile nu vor fi afectate, din contra, se va incerca o usoara majorare a acestora.

“Reducerea acestor cheltuieli se poate realiza prin inghetarea salariilor functionarilor si, in timp, o asezare a sporurilor la 30 % din salariu sau, o alternativa , reducerea cu 5% a numarului functionarilor existenti in administratia centrala si locala (…) Nu pot fi afectate salariile mici, va trebui gasita o modalitate de a fi putin ridicata in aceasta perioada de criza, la fel si pensiile mici”, a mai explicat Basescu la Congresul Extraordinar al Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica.

Totodata, Basescu a mai spus ca o alta indatorire a corpului functionarilor publici ar fi si elaborarea de politici, indatorire ce, in opinia presedintelui este plasata gresit intre saricinile politicienilor. “Lasam elaborarea de politici inca la mana politicianului, ceea ce este gresit. Dumneavoastra, functionarilor, va scrie in lege sa elaborati politici (…) Politicienii ignora atributiunile functionarului public, iar functionarul public isi ignora propriile atributiuni (…) Sunteti corpul de elita care ar trebui sa puna la dispozitia politicianului solutia”, a declarat Basescu.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.