Programul LEADER: agonie si extaz

Dacă ne gândim la faptul că au trecut mai mult de doi ani de la aderarea ţării la UE, şi tot nu funcţionează sistemul dezvoltării rurale în România, ne punem întrebarea oare unde e problema?

Programul LEADER este unul bine gândit şi funcţionează de ani buni în regiunile rurale din Europa de Vest, mai puţin în partea estică a Uniunii, dar cel rău stăm noi.
Nu am fost pregătiţi? Ministerul nu şi-a făcut temele? Ţăranul român nu este interesat de propria soartă? Sau a generaţiilor viitoare?

Se pot pune multe întrebări, însă ceea ce ştim sigur este că autorităţile statului care implementează programul afirmă că suntem în calendar (extazul din titlu), vom cheltui banii pentru acest subcapitol din PNDR, iar comunităţile locale rurale (cel puţin cele care ştiu de programul LEADER şi vor implementarea strategiilor locale microregionale) spun că nu se mişcă nimic (agonie).
Adevărul probabil este la mijloc, ca totdeauna. Dacă grupurile locale de acţiune (GAL-uri) ar exercita puţină presiune asupra ministerului agriculturii, probabil lucrurile ar merge mai bine şi mai repede, dar dacă nu provoci un funcţionar public, nu prea te poţi aştepta la reacţii.

Ar fi bine ca acei actori locali care citesc acest articol să facă cât mai multe comentarii şi să începem odată să turnăm apă curată în pahare.

About Pal Peter

Ma ocup de protectia mediului si de dezvoltare rurala durabila. Sunt doctorand la universitatea din Godollo si colaborator al asociatiei AGORA – Grup de Lucru pentru Dezvoltare Durabila.

6 thoughts on “Programul LEADER: agonie si extaz”

 1. stefan T spune:

  A-ia e prblema cu romanii ca este un popor 90% lenes si mai are o problema fundamentala.
  Aluatul din care este facut nu-i bun.poti s-o mai sarezi ,piperez sau ce vrei tu cu ea ca tot nu iese bine.Odata ce aluatul nu-i bun nu mai ai ce -i face.

 2. POP DUMITRU spune:

  Avand in vedere avantul cu care s-a demarat actiunea de imfiintare a asociatiilor de tip G.A.L.in 2007,sperantele au fost foarte mari.De atunci si pana in nu s-a mai intamplat nimic semnificativ,drept urmare a acestui fapt nu ne mai ia aproape nimeni in serios,si este din ce in ce mai greu sa convingi lumea de utilitatea acestor asociatii.
  Daca minisrerul nu accelereaza actiunea de instruire a animatorilor si de acreditare,actiunea v-a fi total compromisa

 3. POP DUMITRU spune:

  Avand in vedere avantul cu care s-a demarat actiunea de imfiintare a asociatiilor de tip G.A.L.in 2007,sperantele au fost foarte mari.De atunci si pana in nu s-a mai intamplat nimic semnificativ,drept urmare a acestui fapt nu ne mai ia aproape nimeni in serios,si este did ce in ce mai greu sa convingi lumea de utilitatea acestor asociatii.
  Daca minisrerul nu accelereaza actiunea de instruire aanimatorilor si de acreditare,actiunea v-a fi total compromisa

 4. iuliana onu spune:

  totul este corect prezentat,dar de ce sa fim numiti fraieri ca nu am accesat fonduri europene din 2007 asa cum era prevazut si pt. care am platit taxe si nu sunt trasi la raspundere organismele care au fost desemnate pentru aceasta,Eu stiu ca daca nu imi respect atributiile sunt sanctionata oare nu asa am da niste exemple concrete si oamenii s-ar pune pe treaba.

 5. Muresan Alexandru spune:

  Pornind de la cui sa aruncam vina nu va apare nici o consecinta logiga asupra subiectului.Comentez aici in calitate de animator al unui GAL situat undeva in tara asta. Din cunostintele mele acesta se va desfasura bine dupa calendarul celor din minister. Intrebarea mea este urmatoarea: }n ce masura programul LEADER (valoric si dimensional) va oferi solutia unei probleme mult discutate in Romania: zonele rurale.

 6. Mihaila Raul spune:

  Vina sta in ograda acelor functionari de stat (a se citi “stat degeaba”) care nu prea se grabesc cu treaba deoarece e mai comod si mai lipsit de raspundere sa nu faca nimic. Culmea e ca primesc sporul de 70% care nu e pentru orice muritor.
  Toate posturile in administratie se ocupa pe baza de cunostinte si din acest motiv calitatea este cea care este, adica scazuta. Cand consilierul local, judetean etc. (adica politicul) intervine competitia este distorsionata. Stiu cazul unui ADR la care si pentru postul de sofer se bateau pilele intre ele. Suntem o tara jegoasa cu oameni jegosi. Leader e cuvant englezesc care nu are de-a face cu romanii. probabil ca functionarii asteapta sa se limpezeasca apele ca sa stie cui sa dea contractele. Eu am incetat sa mai sper ca astfel de contracte se dau pe valoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.