Programul de izolare termica a locuintelor a fost adoptat de Senat

reabilitare termica, Guvern, Senat, blocuri

Potrivit OUG 18/2009, vor beneficia de lucrari de interventie pentru izolarea termica in special cladirile proiectate in perioada 1950-1990, scopul programului fiind acela de a reduce consumul de energie pentru incalzirea apartamentelor, astfel incat consumul anual specific de energie calculat pentru incalzire sa scada sub 100 kWh/metru patrat.

De mentionat este ca 50% din finantarea lucrarilor de interventie va proveni din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, iar 30% vor fi din fonduri aprobate anual in bugetele locale si/ sau din alte surse legal constituite.

Asociatiile de proprietari, care vor intra in program, vor suporta 20% din costul lucrarilor. Prin exceptie, sunt stipulate cazuri in care autoritatile administratiei publice locale pot asigura, pe langa cota de 30%, si preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de 20% ce revine asociatiei de proprietari.

Autoritatile locale pot hotari, de asemenea, si cu privire la masurile aplicabile in vederea recuperarii sumelor avansate pentru acoperirea cotei de 20%, pe baza mecanismelor proprii stabilite de acestea. Actul normativ prevede si posibilitatea ca autoritatile sa preia partial sau integral cheltuielile aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei proprietarului aflat in imposibilitatea de a asigura sumele necesare lucrarii.

In anul 2009, programul va fi axat pe finalizarea lucrarilor de izolare termica demarate deja, precum si pe inceperea lucrarilor la blocurile care au deja avize.

Blocurile de locuinte neincluse in program in 2009 raman in baza de date a coordonatorilor locali pentru fundamentarea programelor locale si nationale in anii urmatori. Comisia pentru administratia publica a Senatului a aprobat, in 24 martie, in unanimitate, fara amendamente, programul national amintit.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.