Romania si Austria vor semna un Acord de Colaborare la nivel guvernamental

TIC, eGuvernare, Austria, Romania

Avand in vedere atributiile Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale in domeniu s-a stabilit ca domnul Gabriel Sandu, ministrul MCSI sa fie mandatat pentru negocierea si semnarea acestui Memorandum de Intelegere.

Memorandumul se va constitui in cadrul general de cooperare in domeniu, dar va cuprinde si crearea de grupuri de lucru la nivel de experti pentru dezvoltarea celor patru proiecte de cooperare deja identificate, care ar putea fi implementate rapid si in Romania.

Astfel proiecte ca HELP.gv.at, portal ce reprezinta ghidul cetatenilor in utilizarea procedurilor administrative; sistemul electronic de fisere (ELAK), ce permite inlocuirea sistemului de proceduri administrative si de arhivare bazat pe hartie; e-Card, sistem ce inlocuieste vechile certificate de asigurare medicala sau sistemul RIS, ce permite publicarea legilor si prevederilor legislative in sistem electronic, sunt initiative ce vor face obiectul cooperarii in domeniu.

In perioada 25-27 martie 2009 a avut loc vizita oficiala la Viena a unei delegatii a Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, conduse de domnul ministru Gabriel Sandu.

Scopul vizitei, efectuate la invitatia secretarului de stat austriac dr. Josef Ostermayer, a fost de informare cu privire la Strategia de eGuvernare a Austriei, in contextul definitivarii Strategiei nationale de profil, precum si de identificarea a unor proiecte concrete de cooperare intre cele doua tari in domeniul guvernarii electronice (eGovernment).

Aceasta colaborare provine din recunoasterea existentei potentialului pentru efectuarea de schimburi intense intre cele doua tari in sectorul TIC si a intereselor comune in cresterea si sporirea investitiilor, initiativelor si pietelor aferente sectorului TIC.

MCSI va contribui la crearea conditiilor pentru o administratie publica minimala, performanta si interactiva, prin redefinirea procedurilor asociate actului de guvernare pe baza utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

In acest sens, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale promoveaza cu prioritate disponibilitatea si accesibilitatea online a autoritatilor publice centrale si locale precum si interactiunea autoritatilor publice cu cetatenii si mediul de afaceri prin servicii de e-guvernare, urmarind alinierea la dezideratele europene in aceasta privinta.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.