Programul national multianual de sustinere a investitiilor IMM

Valoarea programului national multianual de sustinere a investitiilor firmelor mici si mijlocii se va ridica, in patru ani, la aproximativ 1.000 de miliarde de lei, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), Silvia Ciornei. “Aceasta initiativa vizeaza cresterea volumului de activitate si a competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, precum si crearea de noi locuri de munca, prin sustinerea investitiilor realizate in 13 sectoare industriale”, a precizat Ciornei.
De asemenea, presedintele ANIMMC a aratat ca programul, derulat prin intermediul Bancii Comerciale Romane (BCR), are alocat pentru acest an un buget de 80 de miliarde de lei, in vreme ce in 2006 nivelul anual al finantarilor ar putea ajunge la 350 de miliarde de lei.
Ea a adaugat ca alaturarea unui credit comercial la o finantare nerambursabila va obisnui societatile sa lucreze cu o banca si va elimina discutiile referitoare la beneficiile granturilor.
“BCR a fost selectata pentru acest program prin licitatie deschisa. Implicarea mai sustinuta a sectorului bancar in dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii va spori resursele acestora, iar pe de alta parte va ajuta la consolidarea disciplinei lor financiare”, a mai spus Ciornei.

La rindul sau, presedintele BCR, Nicolae Danila, a afirmat ca intreprinderile mici si mijlocii reprezinta un segment strategic foarte important, aratind ca dintre cele peste 400.000 de astfel de firme inregistrate oficial in Romania, circa 60% sint clienti ai bancii.

Sprijinul acordat firmelor mici si mijlocii va avea doua componente – o finantare nerambursabila, care acopera pina la 40% din valoarea proiectului de investitie fara taxa pe valoarea adaugata, si un credit comercial acordat de BCR, reprezentind minim 45% din valoare. Schema de finantare prevede ca beneficiarul sa aiba o contributie proprie in numerar sau in natura de cel putin 15% din costurile fara TVA ale proiectului de investitie.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.