Comisia stabileste obiective mai stricte pentru accelerarea platilor pentru finantari nerambursabile si contracte ale Uniunii Europene

Comisia Europeana, gestiune, fonduri, directiva, termene

Propunerile au ca scop sporirea eforturilor actuale si accelerarea fluxului de numerar catre beneficiari – adesea mici intreprinderi si autoritati locale de gestionare. Ele se vor aplica unor fonduri in valoare de 15 miliarde euro care au termene de plata specifice si care acopera domenii precum cercetarea, educatia si tineretul, energia si transporturile.

Unul dintre obiectivele-cheie este reducerea termenelor pentru prefinantarea initiala a finantarilor nerambursabile si contractelor UE de la 30 la 20 de zile. Propunerile vin in completarea unor decizii recente de accelerare a platilor pentru proiectele care tin de fondurile structurale, astfel cum s-a anuntat prin Planul european de redresare economica (IP/08/1983), precum si a unor propuneri de combatere a efectuarii cu intarziere a platilor in tranzactii comerciale (IP/09/552).

Doamna Dalia Grybauskaite, Comisarul UE pentru programarea financiara si buget a declarat: “scopul propunerii de astazi este de a utiliza la maximum normele financiare actuale pentru a accelera aproximativ 415 000 dintre platile directe efectuate de Comisie in fiecare an”. Aceasta a subliniat caracterul oportun al propunerii, adaugand: “climatul economic actual necesita masuri imediate pentru a ajuta la usurarea situatiei pentru beneficiarii de fonduri. De asemenea, aceasta initiativa va pregati terenul pentru viitoare modificari ale normelor financiare ale UE planificate pentru 2010”.

Principalul element al comunicarii este reducerea termenelor pentru prefinantare sau plati initiale de la 30 la 20 de zile. Aceste plati sunt cele mai simple deoarece nu necesita niciun fel de formalitati sau activitati birocratice complexe si reprezinta aproximativ 9,5 miliarde euro. Pentru alte plati gestionate la nivel central (care reprezinta circa 5,5 miliarde EUR), obiectivul este de a reduce termenele de plata de la 45 la 30 de zile, acestea respectand astfel Directiva privind combaterea intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale. De asemenea, Comisia isi va indemna serviciile sa sporeasca utilizarea ratelor forfetare si a sumelor forfetare pentru finantarile nerambursabile si contractele gestionate la nivel central.

Simplificarea procedurilor generale inainte de lansarea proiectelor poate contribui la cresterea rapiditatii platilor, astfel incat vor fi instituite masuri care sa le ofere serviciilor Comisiei posibilitatea de a publica cereri de propuneri care sa acopere doi ani mai degraba decat unul singur si de a utiliza cereri de propuneri standardizate.

Impartasirea cunostintelor si a experientei reprezinta un aspect important in accelerarea platilor, iar Directia Generala Buget (DG BUDG) a Comisiei va juca un rol mai activ in sprijinirea celorlalte servicii in vederea indeplinirii diferitelor conditii necesare pentru ca acestea sa isi angajeze in mod rapid bugetele proprii. Instituirea unor proceduri accelerate pentru achizitii si finantari nerambursabile va fi incurajata ori de cate ori este posibil.

Serviciile Comisiei vor trebui sa raporteze in mod oficial in rapoartele lor anuale de activitate in legatura cu indeplinirea acestor obiective.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.