Noi fonduri SAPARD pentru mediul rural

Trei componente de finantare pentru agricultura vor fi lansate in septembrie. Intreprinzatorii din mediul rural vor putea obtine cel putin 10.000 de euro pentru investitii in exploatatii agricole, infiintarea de ferme, agroturism, activitati mestesugaresti.

O componenta mult asteptata a programului SAPARD, „Investitii in eploatatii agricole” (masura 3.1.) este acum aproape gata de start. Proiectele pe care solicitantii le depun trebuie sa vizeze investitii generatoare de venituri. Intreprinzatorii care doresc sa obtina fonduri au de muncit serios la dosarul de finantare, fiind cunoscute exigentele conditiilor din programul SAPARD. Solicitantii trebuie „sa aiba surse financiare stabile si suficiente pentru asigurarea continuitatii activitatii organizatiei lor pe tot parcursul implementarii proiectului si sa ia parte la finantarea acestuia”, se spune in Ghidul solicitantului, varianta care este acum disponibila pe site-ul www.sapard.ro. Aceasta inseamna, in primul rand, ca este neaparat ca intreprinzatorul sa detina cel putin 5.000 de euro, minimul de co-finantare, adica echivalentul a 50% din cea mai mica suma care poate fi solicitata: 10.000 de euro. Daca proiectul are o valoare mai mare, cofinantarea va creste si ea. Suma maxima care poate fi solicitata este de 500.000 de euro. Activitati care pot fi finantate: construirea de noi cladiri si instalatii si modernizarea celor existente, utilaje si echipamente noi, softuri pentru computer, anumite plati direct legate de proiect, achizitii de mijloace de transport noi, specializate.

Cea de-a doua componenta de finantare importanta pentru intreprinzatori este „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative”. Aici se includ agroturismul, silvoturismul si activitatile mestesugaresti. „Ghidul solicitantului si restul documentatiei pentru aceste doua masuri va fi gata in 15 august. Masuri-le vor fi lansate oficial in septembrie”, spune Elena Secuesu, director general al agentiei SAPARD. „La acea data, toate birourile regionale ale agentiei vor putea furniza documentatia celor interesati”, mai spune Secuesu.

Tot atunci, se va lansa si documentatia pentru o alta componenta, „Imbunatatirea pregatirii profesionale” (masura 4.1.), al carei beneficiar este Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM). „Finantarile merg la Agentia de Cosultanta Agricola si la structurile sale teritoriale. Practic, banii sunt destinati pregatirii profesionale a consultantilor pe probleme de agricultura. Beneficiarii finali sunt tot intreprinzatorii, spre exemplu, cei 11.000 de fermieri, cat se estimeaza ca vor depune proiecte in cadrul masurii 3.1.”, explica Vaeriu Steriu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Directorul Agentiei Sapard precizeaza ca o serie de alte componente ale SAPARD vor fi lansate la inceputul anului viitor. Acestea sunt cinci masuri referitoare la: control sanitar, resurse de apa, protectia mediului etc.

Domenii si activitati care pot fi finantate

Masura 3.1 : vizeaza proiecte de investitii pentru urmatoarele domenii: culturi de camp, horticultura (din care din floricultura 1,5%), viticultura, pomicultura, sere, ferme de vaci de lapte/bivolite, crestere si ingrasare de taurine, ferme de oi/capre, ingrasatorii de berbecuti, ferme de porci, ferme de pasari, alte ferme vegetale si de crestere a animalelor si pasarilor.

Masura 3.4. : agroturism (infiintare si modernizare de pensiuni agroturistice, investitii in domeniul agrementului), silvoturism (silvoturism – cinegetic, ecoturism, pescuit sportiv, construirea si modernizarea cabanelor, cantoane pastorale si puncte de refugiu, activitati mestesugaresti, acvacultura (ferme pisicole, turism piscicol), sericicultura, apicultura, cresterea ciupercilor, arbusti fructiferi si plante medicinale.

Exemplu de proiect finantat

Proiectul investitional propus de Murfatlar Romania si agreat de Agentia SAPARD a avut drept obiective principale modernizarea si retehnologizarea masinilor si echipamentelor de vinificatie, imbunatatirea calitatii produselor finite, a transportului semifabricatelor, produselor finite si subproduselor, precum si imbunatatirea controlului intern al calitatii acestora. Astfel, conform planului investitional, in perioada urmatoare, in vederea cresterii nivelului calitativ al produselor si acoperirii sporului de capacitate, Murfatlar Romania va achizitiona o serie de utilaje de ultima generatie din import. De asemenea, o parte din fonduri va fi directionata catre achizitionarea de aparatura de laborator ultramoderna. Valoarea totala a investitiilor ce vor fi derulate inperioada urmatoare este de aproximativ doua milioane euro, din care jumatate este obtinuta prin finantare Sapard.

Sursa: , Revista Capital, Nr.33, 14 august 2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top