UE te ajuta sa investesti intr-o livada profitabila

PNDR, agricultura, livada, fonduri UE, documente

Daca vrei sa infiintezi o plantatie pomicola sau sa-ti reinnoiesti pomii fructiferi din vechea livada, poti obtine pana la un milion de euro, bani nerambursabili, prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Fondurile se acorda prin intermediul masurii 121-Modernizarea exploatatiilor agricole si asigura o sustinere financiara de 50% din valoarea eligibila a proiectului.

Daca vrei sa faci o astfel de investitie, trebuie sa stii ca sumele nerambursabile se acorda numai pentru infiintarea livezii si nu acopera costurile cu intretinerea ei pana la momentul intrarii pe rod. “Banii de la UE acopera, astfel, cheltuielile cu pregatirea terenului, achizitionarea materialului saditor si a unui sistem antigrindina”, explica Roxana stefanescu, consultant in cadrul Agrofinance Group.

Totodata, se acorda finantare nerambursabila si pentru procurarea unui sistem de irigare, imprejmuirea livezii, construirea unui depozit frigorific si achizitia materialului de sprijin-picheti. Poti obtine finantare, inclusiv, pentru procurararea masinilor si a utilajelor specifice, ca de exemplu un tractor, un plug, o masina de stropit sau uneltele de taiere si curatire.

Cat te costa?

Valoarea investitiei intr-o plantatie pomicola depinde in primul rand de suprafata pe care se intinde livada. In plus, pretul materialului saditor este diferit in functie de soi si de varsta. Daca vrei sa diminuezi timpul de asteptare pana la intrarea pe rod, poti utiliza material saditor de doi ani, crescand astfel gradul de rezistenta a pomului si reducand numarul de pomi pierduti.

In medie, pentru o suprafata de livada de patru ari, costurile totale pornesc de la 5.000 de euro. “Totusi, pentru a fi rentabila, este necesara totusi o investitie de minimum 10.000 de euro”, puncteaza consultantul Agrofinance Group. Mai mult decat atat, costurile totale depind de zona in care se afla plantatia.

Si asta pentru ca in primii doi ani de la infiintare (timpul necesar pentru ca productia sa inceapa), va trebui sa suporti manopera pentru taierea si stropirea pomilor, activitati realizate cu muncitori.

Ia in calcul un cost de aproximativ 4.000 de lei pentru intretinerea unui hectar de ciresi in primii doi ani si unul de 5.000 de lei daca ai plantat pruni sau caisi.

Investitia minima este insa mult mai mare daca ai in vedere si alte lucrari sau daca vrei sa achizitionezi utilaje. Astfel, iti vei putea recupera investitia cel putin dupa cinci ani, tinand cont de perioada necesara pentru intrarea pomilor pe rod.

Cum procedezi?

Aplicatiile sunt deschise persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor sau asociatiilor familiale, dar si cooperativelor agricole, cat si societatilor comerciale. Pot aplica chiar si persoanele fizice, cu conditia sa se autorizeze la 30 de zile de la data notificarii selectarii proiectului.

Dosarul tau va trebui sa cuprinda documentele standard solicitate la masura 121: studiu de fezabilitate, avizele de mediu, certificate fiscale si documente care atesta statutul tau juridic si drepturile de proprietate sau arenda asupra terenului.

Daca ai beneficiat de finantare din fonduri SAPARD, va trebuie atasezi o dovada in acest sens, iar daca ai un credit, un grafic de rambursare. Daca nu te descurci la intocmirea dosarului si completarea cererii de finantare, apeleaza la o firma de consultanta.

Ulterior, dosarul tau va fi depus la Oficiul Judetean de Plati, care verifica conformitatea dosarului si il trimite mai departe pentru a fi evaluat. Iar daca obtii finantare, poti sa incepi linistit demararea lucrarilor, cu conditia sa dispui de partea ta de cofinantare.

Cum obtii bani mai multi

Sprijinul nerambursabil oferit de Uniunea Europeana este de 50% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu poate depasi plafonul de un milion de euro. Exista insa si exceptii. Pentru zona Bucuresti-Ilfov, este prevazut un ajutor de cel mult 40% din valoarea eligibila.

Valoarea sprijinului european poate creste cu 5% daca beneficiarul investitiei este o persoana fizica sub 40 de ani sau daca persoana juridica are un asociat unic sub aceasta varsta. Totodata, finantarea europeana poate creste cu 10% pentru investitiile realizate in zone montane cu handicap natural.

Acte la dosar:

-Memorial justificativ;
-Bilantul pe 2008;
-Acte de proprietate asupra terenului;
-Document APIA de inscriere in registrul fermelor;
-Nota de constatare privind echipamentele;
-Datele de contact ale bancii;
-Declaratie privind angajamentul de cofinantare;
-Cazier fiscal, certificate fiscale;
-Adeverinta DSVSA, notificare de la Directia de Sanatate Publica;
-Certificat constatator ORC cu mentiunile capital privat 100%;
-Copii dupa actele de identitate ale reprezentantilor legali, certificate de inmatriculare.

La ce usi batem:

1. Firma de consultanta;
2. Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP);
3. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP);
4. Banca.

Pasi de urmat:

1. Alegerea firmei de consultanta;
2. Intocmirea dosarului de finantare;
3. Depunerea dosarului la oficiul APDRP;
4. Evaluarea si punctarea dosarului;
5. Incheierea contractului de finantare;
6. Implementarea proiectului – realizarea efectiva a investitiei.

Sursa: Adevarul

One thought on “UE te ajuta sa investesti intr-o livada profitabila”

  1. botezatu alexandru spune:

    doresc sa infiintez in jur de 7h de cais si prun
    .

    7

    8222222222222222222222222..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.