Microcredite cu dobanda redusa pentru micii intreprinzatori

Guvernul a aprobat in aceasta saptamana acordarea de microcredite pentru micii intreprinzatori care vor sa porneasca o afacere. Ideea a fost lansata pentru prima oara inainte de alegerile din 2000, dar a ramas uitata din lipsa de fonduri pana in zilele noastre. De data aceasta insa, Executivul a alocat 12 milioane de dolari, suma provenita dintr-un imprumut extern, pentru acest tip de credite.

Banii vor fi derulati agentiile de credit selectate deja de Ministerul Muncii in baza reglementarilor in vigoare, care la randul lor vor acorda imprumuturile cu respectarea unor conditii stabilite tot inainte de precedentele alegeri. Microcreditele vor putea fi acordate in limita plafonului existent, suma maxima fiind de 10.000 de euro, rambursarea urmand sa se faca in cel mult 36 de luni, cu o perioada de gratie de 6 luni.

Pe lista beneficiarilor se afla persoanele fizice care au ramas fara un loc de munca si care doresc sa-si deschida propria afacere, dar si firmele private cu pana la 15 salariati, asociatiile familiale sau persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente. Printre avantajele acestui tip de imprumut se numara garantarea cu afacerea demarata, dar si negocierea dobanzii in functie de solicitant si de cheltuielile agentiilor de credit. Cum acestea nu au voie sa obtina profit din aceasta activitate de creditare, se presupune ca dobanzile vor fi cu mult sub piata. Chiar daca nu a devenit functionala, legislatia privind microcreditele a suferit mai multe modificari in ultimii 4 ani. Initial, acest tip de imprumuturi se acorda pe baza unor anchete sociale, care au fost si finalizate in mare parte in anul 2000, elementul de greutate fiind veniturile solicitantului, care trebuiau sa fie cat mai reduse.

Sursa: www.adevarulonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.