UE te ajuta sa construiesti o fabrica de preparare a carnii

fonduri UE, finantare, fabrica, dotari, laborator, tehnologie

Infiintarea unei fabrici de procesare a carnii cu sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana face parte din masura de incurajare a cresterii valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123).

Spre deosebire de Masura 121 (Modernizarea exploatatiilor agricole), pe care am prezentat-o anterior, finantarea proiectelor aferente Masurii 123 se acorda nu numai firmelor mici si mijlocii si persoanelor fizice autorizate, si intreprinderilor mari.

Acestea nu trebuie sa aiba insa mai mult de 750 de angajati si o cifra de afaceri mai mare de 200 de milioane de euro. Solicitantul trebuie sa aiba drept de proprietate, de chirie sau de concesiune asupra terenului pe care va fi ridicata fabrica.

Aplicantul, al carui capital trebuie sa fie 100% privat, va asigura cofinantarea printr-o declaratie pe proprie raspundere, va prezenta un studiu de fezabilitate si va obtine avizele necesare investitiei.

De la A la Z

Investitia intr-o fabrica de procesare a carnii, fie de pasare, porc si/sau vita, este una extrem de complexa. Cu sprijin de la Uniunea Europeana poti realiza constructia propriu-zisa a fabricii si a anexelor pana la asigurarea tuturor dotarilor necesare.

In categoria cheltuielilor eligibile intra si realizarea infrastructurii interne, inclusiv bransamentele, achizitionarea mijloacelor de transport frigorifice si asigurarea dotarilor pentru laborator.

De asemenea, pot fi finantate cu bani europeni documentarea si implementarea sistemelor de management al calitatii, tehnologia, know-how-ul, softurile specializate, utilajele si echipamentele pentru procesarea carnii si pentru asigurarea biosecuritatii.

Obtinerea finantarii pentru o fabrica de procesare a carnii este partea cea mai usoara, managementul structurii industriale fiind mai dificil, spun specialistii.

„Partea cu adevarat dificila este gasirea unei nise de piata, gandirea unei structuri industriale flexibile si adaptarea referentialelor de biosecuritate”, atrage atentia Felix Lucutar, managing partner la Agriculture Capital&Engineering.

Amortizare in 3-5 ani

Investitia intr-o unitate de procesare a carnii depinde foarte mult de capacitatea acesteia, iar rezultatele sunt determinate atat de marimea, cat si de structura de fabricatie.

De exemplu, o fabrica cu o capacitate zilnica de 20 de tone ajunge sa coste pana la 4,8 milioane de euro, spune Lucutar. 1,5 milioane de euro sunt destinate lucrarilor de constructii si achizitiei terenului, iar restul va fi alocat echipamentelor.

Din valoarea eligibila, Uniunea Europeana poate acoperi jumatate, dar nu mai mult de doua milioane de euro. Pentru implementarea proiectului in Bucuresti-Ilfov, finantarea europeana este de 40% din valoarea eligibila.

Presupunand o structura de fabricatie zilnica la capacitate nominala de 2.000 de kilograme de specialitati, 2.500 de kilograme de afumaturi, 3.000 de kilograme de salamuri, 2.000 de kilograme de prospaturi, 1.500 de kilograme fierte, 4.000 de kilograme de semipreparate, 3.500 de kilograme de carne rosie transata si ambalata si alte 1.500 de kilograme de carne alba, cifra de afaceri s-ar putea ridica la 90 de milioane de lei (aproximativ 21,4 milioane de euro).

La o marja de profit de 7,5%, castigul anual s-ar ridica la 1,5 milioane de euro. „Daca fabrica ar lucra la capacitatea nominala, investitia ar putea fi recuperata in trei ani”, spune Lucutar. Totusi, evolutia capacitatii de productie, dictata de piata si de curba de invatare, ar putea prelungi perioada de amortizare la maximum 5 ani.

Acte la dosar:

– Studiu de fezabilitate;
– Bilant contabil pe anul precedent sau declaratie de inactivitate, dupa caz;
– Documente care sa ateste dreptul de proprietate, de chirie sau de concesiune asupra terenului;
– Certificat de urbanism;
– Acord de mediu;
– Datele bancii si datele contului prin care se va derula proiectul;
– Certificate fiscale si cazier fiscal indemn;
– Cazier judiciar al reprezentantului legal al proiectului;
– Notificare DSVSA care sa ateste conformitatea proiectului cu legislatia sanitar-veterinara
– Certificat constatator ORC.

La ce usi batem:

1. Firma de consultanta;
2. Agentia de Mediu;
3. Directia Sanitar-Veterinara;
4. Administratia Financiara;
5. Directia de Sanatate Publica;
6. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala;
7. Agentia de Plati;
8. Banca.

Pasi de urmat:

1. Alegerea consultantului;
2. Pregatirea documentatiei;
3. Solicitarea de oferte de la furnizori pentru echipamente;
4. Intocmirea studiului de fezabilitate;
5. Solicitare certificat ORC, certificat fiscal, cazier fiscal, cazier judiciar, adeverinte etc.;
6. Completarea cererii de finantare;
7. Predarea proiectului;
8. Declararea eligibilitatii proiectului;
9. Semnarea contractului de finantare;
10. Implementarea proiectului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top