Contractul de gestionare a fondurilor europene destinate agriculturii – aproape de semnare

Daca Ministerul Agriculturii va primi un raspuns favorabil la contestatia depusa de Raiffeisen Bank, contractul privind gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii ar putea fi semnat pana la mijlocul lunii septembrie.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) va trimite in perioada urmatoare un raspuns la contestatia depusa de Raiffeisen Bank, iar in cazul in care va fi unul favorabil pentru MADR, contractul cu BCR – banca selectata de Ministerul Agriculturii – va putea fi semnat in termen de 15 zile dupa primirea raspunsului.

Raiffeisen Bank, Banca Carpatica, BCR si Banc Post, au depus ofertele pentru licitatia privind selectia unei banci care va gestiona fondurile europene. Ulterior licitatia a fost suspendata intrucat, dupa deschiderea ofertelor, Ministerul Agriculturii a aflat de o contestatie depusa de BRD, care a fost respinsa de CNSC in data de 31 iulie.

Dupa transmiterea rezultatului licitatiei tuturor bancilor, prin care BCR era anuntata castigatoarea licitatiei, Raiffeisen a depus contestatie pe acelasi motiv ca si in cazul primei contestatii depuse de BRD si anume cerinta obligatorie legata de standardele de calitate, care a fost indeplinita doar de BCR, Banca Carpatica si Bancpost.

Reprezentantii Raiffeisen au declarat recent ca au contestat pe de o parte descalificarea ofertei, dar si faptul ca oferta BCR nu a indeplinit partea tehnica din caietul de licitatie. Oficialul Ministerului Agriculturii a mai adaugat ca nu exista nici un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste fondurile europene din cauza intarzierii finalizarii licitatei de selectie a depozitarului fondurilor.

MADR trebuie sa comunice Comisiei Europene contul in care vor fi trimisi banii care vor veni din cele doua fonduri – Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Cele doua fonduri ale Uniunii Europene, FEGA si FEADR, sunt destinate finantarii sectorului agricol si pentru dezvoltare rurala.

Sumele care vor veni in acest an prin cele doua fonduri se ridica la aproape 560 de milioane Euro, din care 250 de milioane Euro din FEGA, iar restul pentru dezvoltare rurala. Cei 560 de milioane Euro reprezinta circa 4% din totalul sumelor care vor fi alocate de UE domeniului agriculturii din Romania, in perioada 2007 – 2013, de aproximativ 13 miliarde Euro.

Sursa: SmartFinancial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.