Centrele SMURD vor fi lasate sa moara

Secretarul de stat Dan Carlan a propus ca centrele SMURD din judet sa fie finantate in comun de Guvern si CJ.

Propunerea a fost respinsa ferm de presedintele CJ, Simirad. Aceasta, dupa ce consilierii PDL se opusesera ideii lui Simirad ca lucrarile de plombare a drumurilor judetene sa fie incredintate fara licitatie societatii de constructii a CJ.

Proiectul de atribuire a lucrarilor de intretinere pentru drumurile judetene catre firma Lucrari Drumuri si Poduri (LDP), al carei actionar majoritar este Consiliul Judetean, a cazut de la prima punere in discutie a problemei.

Decizia respingerii proiectului a fost controversata, in prima faza fiind aprobata si mai apoi respinsa la sedinta de ieri a CJ.

“Acum facem licitatii in mai si lucram vara doar cateva luni. Trebuie sa facem LDP un serviciu operational si iarna, si vara. In plus, nu putem face licitatii pentru 20 de gropi”, a argumentat presedintele CJ, Constantin Simirad.

Desi initial hotararea a trecut, cu 11 voturi ale PDL impotriva si 19 voturi pentru, din partea aliantei PSD-PNL, secretarul general al judetului, Ion Serbina, a intervenit in sedinta anuntand ca aceasta nu a fost adoptata.

Respingerea proiectului s-a facut in baza unui argument al consilierilor PDL, potrivit caruia delegarea de gestiune este o chestiune de patrimoniu, in acest caz, aprobarea hotaririi necesitind avizul favorabil din partea a doua treimi dintre consilieri.

Intre cele doua hotarari diferite privind LDP, luate joi in plenul CJ, directorul Serviciului Public de Administrare a Drumurilor Judetene a scos de pe SEAP doua licitatii de intretineri de drumuri, in valoare de 1,63 milioane de lei, pentru ca mai apoi acestea sa fie introduse din nou.

“Am fost impotriva pentru ca se eliminau astfel licitatiile, care ar fi putut aduce prin competitie niste preturi mai mici. In plus, directoarea spune chiar in nota de fundamentare ca societatea nu are capacitati de performanta”, a spus seful grupului PDL, consilierul Constantin Serban.

Proiectul va fi revizuit, si potrivit sefului CJ va face obiectul unei sedinte extraordinare.

Lipsa de sustinere financiara a centrelor SMURD de catre primariile comunelor l-a facut pe liderul PDL Iasi, secretarul de stat Dan Carlan sa solicite o interventie in cadrul sedintei CJ.

Acesta a propus deblocarea a 840.000 de lei din fondul de rezerva al CJ pentru plata salariilor restante a angajatilor SMURD. Carlan a promis aceeasi suma si de la Guvern, pentru a completa fondul de salarizare necesar pentru prima jumatate a acestui an.

Prezent si el la sedinta, deputatul PDL Petru Movila a spus ca s-au demarat deja discutii cu primarii din Bivolari, Tibanesti si Tirgu Frumos, pentru o sustinere privind sediile centrelor.

Sustinind ca primarii nu pot fi fortati sa accepte acest serviciu daca nu il considera util, Simirad a respins solicitarea lui Carlan. “Vad ca parlamentarii cer bani in continuare in loc sa aduca. Astfel de lobby la nivel central ne aduce la sapa de lemn”, a concluzionat Simirad.

Un nou proiect de hotarare privind Aeroportul a ajuns pe masa consilierilor. Acestia au votat in unanimitate pentru acordarea unor despagubiri de 58.500 de dolari catre Agroind Holboca.

Firma omului de afaceri bacauan Constantin Bojescu ar urma sa renunte la concesionarea unui teren de 143 de hectare, implicat intr-un schimb de terenuri cu Agentia Domeniilor Statului, prin acest schimb CJ obtinind partial spatiul necesar extinderii Aeroportului.

Seful CJ a declarat ca, dupa un esec in activitatea sa ca ambasador, proiectul de modernizare a Aeroportului reprezinta cea mai mare nemultumire a vietii sale.

“CJ se intruneste, se aproba tot ce cer ministerele, si stam cu sufletul la gura in fiecare miercuri. Oricum, acesta este al doilea esec al vietii mele.

Nu stiu cine ne pune atitea bete in roate. Insa daca, la noi in CJ, din 8 comisii, 6 sint cu ciriiala, va dati seama cam ce este la Bucuresti”, a apreciat Simirad.

Consilierii l-au reconfirmat pe postul de director al SPADJ pe Dorin Savlovschi, aminind insa luarea unei decizii in ceea ce il priveste pe comandantul Aeroportului, Cristian Stanciu.

Consilierii judeteni au mai scos de pe ordinea de zi un proiect, privind atribuirea traseului de transport public Iasi – Lunca Cetatuii – Ciurea catre SC Prodan Impex.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.