Afaceri dubioase cu bani europeni la Pascani

Scandalurile succesive privind modul de utilizare a fondurilor europene de catre firmele romanesti vor avea ca efect excluderea companiilor serioase romanesti de la viitoarele lucrari finantate de Uniunea Europeana, dupa momentul aderarii. Un exemplu in plus privind utilizarea defectuoasa a fondurilor europene se desfasoara la Pascani, unde lucrarile finantate printr-un program ISPA sunt executate, in subcontractare, si de o firma obscura – Instalatii Grup SRL, a controversatului om de afaceri iesean Sorin Ionescu. Interese obscure fac ca intreaga afacere sa nu fie supusa unor controale riguroase din partea organelor statului. Aceasta in conditiile in care coordonatorii proiectului cu finantare externa nu au respectat conditiile pe care si le-au asumat la primirea banilor.

Astfel, un imens scandal este pe punctul de a izbucni la Pascani, lucru care va constitui o piedica in plus pentru viitoarele proiecte cu finantare europeana. Astfel, cel mai probabil, pe viitor companiile romanesti vor fi excluse de la licitatiile cu fonduri europene, inlesnind calea afaceristilor din Occident. Conditiile de la viitoarele licitatii cu bani europeni vor fi foarte greu de indeplinit de catre societatile comerciale romanesti, stacheta fiind ridicata foarte mult tocmai din cauza scandalurilor din prezent. Din cauza actualelor firme executante, de tip capusa, precum si a licitatiilor trucate, vom cadea singuri in plasa celor din afara: europenii vor veni cu banii si tot ei vor executa lucrarile. Precedentul deja exista, fiind intalnite numeroase situatii scandaloase, cand posturile de consultanti sunt oferite unor companii europene, contra unor preturi exagerate. in unele cazuri, consultanta atinge a zecea parte din totalul fondurilor alocate proiectului, ajungandu-se astfel la valori impresionante.

Nu este exclusa varianta ca viitoarele fonduri europene sa fie impartite intre proiectanti din afara Romaniei, consultanta angajata tot de la firme din exterior, iar executia sa fie asigurata de marile companii din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, banii europeni vor pleca inapoi de unde au venit, prin intermediul acestor consultanti, proiectanti si executanti. In asemenea conditii, firmele romanesti, serioase, care nu au fost incluse in sistemul actual de tip mafiot chiar nu au nici o sansa de dezvoltare. Exista riscul ca societatea romaneasca sa devina doar una de consum, fara ca segmentele de productie sa se mai dezvolte. Si asta pentru ca sistemul de relatii personale continua sa stea la baza modului de atribuire a unor contracte importante.

O afacere de multe milioane de Euro din fonduri europene se afla in derulare la Pascani. In ciuda faptului ca finantatorul european impune conditii stricte de calitate si proceduri standard de control a lucrarilor executate cu finantare externa, proiectul de milioane de Euro din cadrul Programului ISPA este sugrumat de interese obscure.

Afacerea a debutat in 2004, cand firma austriaca AWT a organizat o licitatie pentru alegerea antreprenorului general al primului proiect din cadrul programului ISPA – reabilitarea si modernizarea sistemului de aductiune a apei potabile in municipiul Pascani. Miza era imensa, deoarece valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ 19 milioane Euro. Castigatoarea licitatiei a fost desemnata firma cu capital mixt eleno-israelian Aegek-Tahal, care a avut o oferta evaluata ca fiind avantajoasa pentru beneficiar.

Persoane implicate in procesul de adjudecare a lucrarii sustin ca, inainte de derularea acestei licitatii, au existat numeroase presiuni pentru ca antreprenor general sa devina compania austriaca Alpine Gmbh. In mod ciudat, dupa adjudecarea licitatiei, director al proiectului de aductiune al retelei de apa potabila nu a fost numit un inginer, specialist in domeniu, ci, surpriza, un obscur profesor de engleza la Liceul Mihai Sadoveanu din Pascani. Corneliu Vasilica, directorul proiectului, a fost propulsat in aceasta functie numai in baza relatiei cu Reinhard Stuettler, consultantul austriac din partea companiei AWT, si cu Ioan Prisecaru, directorul DAC Pascani. Aceste relatii au fost construite in perioada in care Vasilica a ocupat pozitia de translator al administratiei locale in perioada discutiilor cu reprezentantii companiei austriece AWT. Astfel, exista suspiciunea ca acest profesor de engleza este un simplu pion prin care consultantului austriac Reinhard Stuettler si-a dorit sa controleze deciziile la nivelul coordonatorilor de proiect, avand astfel posibilitatea protejarii si cultivarii intereselor proprii in raport cu antreprenorul eleno-israelian.

Insa suspiciunile privind legalitatea desfasurarii proiectului nu se opresc aici. Din declaratia lui Corneliu Vasilica rezulta ca antreprenorul general, firma Aegek Tahal, trebuia sa asigure executia lucrarilor cu un personal ce trebuia sa numere aproximativ o suta de salariati. Numai ca, in prezent, din cadrul firmei mai sus amintite lucreaza 3 salariati (unul ca sef de punct de lucru, unul responsabil cu calitatea lucrarilor si unul pentru probleme de protectia muncii). Ceilalti salariati, care asigura executia lucrarilor la cladirea pentru sistemul de pompe, sunt de la firma SC Proconsult Company SRL Pascani, iar cei care asigura lucrarile la conducta de aductiune sunt de la SC Instalatii Grup SRL Iasi, firme care au incheiate contracte de subantrepriza cu Aegek-Tahal. Peste a-si scapa pielea, directorul DAC, Ion Prisecaru, si directorul de proiect, Corneliu Vasilica, sustin ca lucrarile mentionate nu depasesc valoarea maxima de 10% din valoarea contractului de antrepriza.

Curios este faptul ca restul lucrarilor, in realitate si nu scriptic, sunt executate tot de aceiasi subantreprenori, alesi printr-o asa zisa selectie de oferte la care DAC Pascani a avut un real drept de veto, care nu a fost exercitat, asa cum rezulta din informatiile actuale. Aceasta desi Corneliu Vasilica a declarat saptamana trecuta ca stia, la data selectiei subantreprenorilor, ca firma SC Instalatii Grup SRL Iasi, care apartine controversatului om de afaceri iesean Sorin Ionescu, nu avea certificate fiscale la zi, care sa demonstreze lipsa datoriilor catre bugetul de stat, conditie eliminatorie pentru a participa la licitatiile cu statul.

Pentru alegerea subantreprenorului a fost facuta o selectie de oferte, in noiembrie 2005, la care s-a prezentat Instalatii Grup SRL, cu certificate de neurmarire fiscala emise in august 2005. In mod ciudat, dosarul SC Instalatii Grup SRL nu a fost respins, desi certificatele fiscale au valabilitate 30 de zile. Mai mult decat atat, firmei lui Ionescu i se permita sa acumuleze linistita datorii la buget. Deoarece platile se fac numai prin bancile comerciale, SC Instalatii Grup SRL Iasi nu este obligata sa-si achite datoriile catre stat prin Trezorerie. Aceasta pentru ca banii sunt virati de antreprenorul lucrarii, firma Aegek Tahal, direct in contul unei banci comerciale.

Un alt semn de intrebare vizeaza modul in care coordonatorii proiectului verifica situatia si calitatea lucrarilor. Desi s-au solicitat situatii de lucrari, devize, directorul Ion Prisecaru, de la DAC Pascani, si Corneliu Vasilica, directorul de proiect, au declarat ca nu este nevoie de asa ceva si au hotarat ca decontarea lucrarilor sa se faca pe baza unor rapoarte lunare in care se specifica „km de conducta montata”, fara a verifica si daca au fost executate operatiile aferente.

Cum pot explica, fara situatii de lucrari sau devize, cei mentionati anterior, in fata organelor de control, respectiv Curtea de Conturi, stadiul lucrarilor executate la cladirea ce adaposteste sistemul de pompe? Sau daca lucrarile respecta tehnologia si ordinea operatiilor impuse de proiectul de executie, proiect executat de una dintre firmele castigatoare a licitatiei de proiectare-executie? Din declaratiile lui Corneliu Vasilica si Ion Prisecaru rezulta ca pe cei doi nu-i intereseaza ce activitati se executa in vederea finalizarii lucrarilor, singura grija fiind aceea ca valoarea lucrarilor sa nu depaseasca plafonul financiar prevazut in contract sau programul de finantare ISPA.

Sursa: Ziua de iasi online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top