Verde pentru patru proiecte iesene in valoare de 16,7 milioane lei

proeicte, Iasi, finantare europeana, PNDR, FEADR

Comisia Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a mai aprobat spre finantare europeana alte patru proiecte ale fermierilor ieseni. Depuse prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) in perioada noiembrie-decembrie, proiectele se ridica la o valoarea eligibila totala de aproximativ 16,7 milioane de lei.

Societatea Pal Com Flor din Pascani urmeaza sa-si modernizeze fabrica de panificatie si patiserie cu utilaje si echipamente noi in valoare de 2,405 milioane de lei.

“Va fi foarte greu de implementat si vom risca tot ca sa-l ducem la bun sfarsit. Greul abia acum incepe pentru ca va trebui sa platim 2% din valoarea proiectului la firma de consultanta care l-a realizat si va trebui sa facem un imprumut in banca”, ne-a declarat Iuliana Cristea, directorul de productie.

Chiar daca proiectul a fost aprobat si se dorea implementarea lui in maxim 6 luni de zile, din cauza crizei economice lucrurile stau cu totul altfel. “Avem totul gajat si ipotecat. Statul nu ajuta absolut deloc micii producatori si nu avem parte decat de controale si solicitari peste solicitari de modernizare. Nu stiu cum ne vom descurca. Oricum nu exista corectitudine pentru ca noua ne vin si ne impun reguli ca asa cere UE, iar la altii tot din domeniu se inchid ochii”, a completat Cristea.

Un alt proiect aprobat este cel al firmei SC Maren Italrom SRL, care se ridica la o valoare de 11,86 milioane de lei. Proiectul urmeaza sa fie implementat in Braesti si vizeaza constructia unei hale pentru fabricarea peletilor. Cu acelasi noroc de a fi selectionat si cu mult mai mult optimism este si Petru Gogu. “Beneficiarul proiectului este sotia care este persoana fizica autorizata. Vrem sa ridicam o pensiune turistica pentru ca Iasul duce lipsa de locuri de cazare mai ales in zona de tranzit. De aceea am ales ca locatia sa fie Schitu Duca”, ne-a explicat ieseanul.

Proiectul este unicul aprobat pana in momentul de fata la nivel judetean si se ridica la o valoare de 1,406 milioane de lei, iar realizarea proiectului de catre la firma de consultanta a costat 8.000 de euro. “Sunt sigur ca vom reusi sa punem pe picioare pensiunea. Vom face imprumut la banca si pentru a obtine banii vom face tot ce e posibil si imposibil. Numai cine nu vrea, nu implementeza un proiect care este jumatate finantat”, a completat ieseanul.

Ultimul proiect ce a primit OK-ul comisiei a fost depus de PFA Ioan Zanoschi si vizeaza construirea unui depozit de fructe cu temperatura controlata si o capacitate de 400-600 de tone.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.