Ministrul Ilie Sarbu recunoaste importanta platilor directe catre fermieri

investitii, agricultura, plati, fermieri, asigurari

Intalnirea a avut loc in contextul desfasurarii Proiectului PHARE de infratire institutionala “Continuarea sprijinului acordat MAPDR pentru adaptarea si consolidarea politicilor agricole”.

Discutiile s-au axat pe “Bilant de sanatate” (Health Check) al Politicii Agricole Comune, precum si pe impactul acestuia asupra sectorului agricol romanesc.

In cadrul discutiilor privind investitiile straine in Romania, domnul ministru Ilie Sarbu a mentionat ca avem nevoie de investitori puternici in agricultura. Oficialul german a aratat ca exista operatori si fermieri nemti care doresc sa investeasca in agricultura romaneasca dar conditiile actuale nu le confera suficienta siguranta pentru dezvoltarea investitiilor.

Domnul Theodor Weber s-a referit in mod special la sistemul de asigurari din sectorul agricol, la functionarea bursei de marfuri din agricultura, si la conditiile de creditare a activitatilor agricole.

In ceea ce priveste ingrijorarile investitorilor straini, ministrul roman al agriculturii a subliniat ca, din punct de vedere al creditelor, exista deja anumite sisteme functionale, cum ar fi fondul de garantare a creditelor agricole, creditul agricol pentru productie – 30% din valoarea creditului – precum si Programul Fermierul, recent fiind realizate conventii cu bancile pentru garantarea creditelor. Toate aceste masuri reduc riscul investitorului.

Referitor la sistemul de asigurari in agricultura, dl. ministru Sarbu a mentionat ca este necesara imbunatatirea legii care reglementeaza acest sistem, astfel incat sa aduca efectele scontate.

Ambii ministrii au fost de acord cu necesitatea continuarii, dupa 2013, a platilor directe catre fermieri in cadrul Politicii Agricole Comune.

Domnul Dr. Theodor Weber a precizat ca eliminarea acestui mecanism ar insemna “ruinarea intregului sector agricol”.

Intalnirea s-a finalizat prin manifestarea, de ambele parti, a dorintei de continuare si dezvoltare a colaborarii dintre Romania si Germania.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.