Proiecte eligibile fara sanse de finantare

Actuala grila de punctaj a masurii de modernizare a exploatatiilor agricole (Masura 121) pune in imposibilitate de finantare unele proiecte, spun consultantii. Mai exact, din punctajul maxim de 100 de puncte, imposibil de obtinut, unele proiecte, desi sunt eligibile, de-abia reusesc sa adune un scor de 40-45 de puncte.

Mai putin de 50 de puncte

Cu cat punctajul este mai mic, cu atat sansele ca proiectul sa fie aprobat sunt mai scazute. „In acest moment, este imposibila obtinerea finantarii fara un punctaj de peste 60 de puncte”, spune Felix Lucutar, mana-ging partner in cadrul firmei de consultanta Agriculture Capital&Engineering.

Infiintarea unei ferme de gaini ouatoare prin sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana este unul dintre proiectele cu sanse minime de reusita.

In acest caz, punctajul maxim care poate fi obtinut este de 50 de puncte, luand in calcul ca fermierul are mai putin de 40 de ani si este membru al unei forme asociative, iar exploatatia agricola nu a mai beneficiat de sprijin SAPARD sau FEADR pentru acelasi tip de activitate.

Sectorul de crestere a pasarilor in sistem extensiv pentru oua de consum primeste 20 de puncte, comparativ cu nivelul maxim de 35 de puncte care se acorda pentru cresterea bovinelor pentru lapte, in functie de prioritati.

„Avicultura nu a fost considerata un domeniu prioritar de catre autorii Programului National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, motivand ca este deja dezvoltata. Tocmai faptul ca are sansa de a fi competitiva pe piata europeana o face un domeniu prioritar”, comenteaza Lucutar. Nici proiectele privind modernizarea fermelor de gaini ouatoare nu prea au sanse de a fi finantate, chiar daca ar mai putea primi cateva puncte pentru adaptarea la standardele comunitare.

Apicultura nu este sector prioritar

Sanse minime de finantare au si proiectele privind infiintarea unei exploatatii apicole. In acest caz, punctajul maxim ce poate fi obtinut este de 40. Pentru a se ajunge la acest punctaj, am luat in calcul ca exploatatia este de semisubzistenta (5 puncte), in sistem ecologic (5 puncte) si ca nu a mai beneficiat de sprijin SAPARD sau FEADR pentru acelasi tip de activitate (5 puncte).

In plus, am presupus ca beneficiarul este membru al unei forme asociative (10 puncte) si are mai putin de 40 de ani (15 puncte). in aceeasi situatie se afla si proiectele care vizeaza infiintarea unei sere de flori.

„Acest tip de proiect se afla in contradictie cu principiile de baza ale Programului National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, insa este eligibil din perspectiva Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit”, spune Felix Lucutar.

In situatia cea mai favorabila, cand investitia se realizeaza intr-o zona defavorizata, cu unitate de ambalare si este detinuta de un fermier cu o varsta mai mica de 40 de ani, punctajul nu poate depasi 45 de puncte. „Adica mult prea putin”, completeaza consultantul.

Ce probleme sunt?

Reprezentantul firmei de consultanta Agriculture Capital&Engineering considera ca punctajul Masurii 121 tine seama de o serie de prioritati nationale, care au fost stabilite de autorii PNADR fara consultarea societatii civile sau a organizatiilor profesionale de profil.

In plus, acesta spune ca, in grila de punctaj a Masurii 121, nu sunt diferentiate proiectele complexe, care necesita volum investitional, constructii sau echipamente, de cele simple, care prevad achizitia unui utilaj independent. In ceea ce priveste sectoarele prioritare, acesta considera ca au fost setate eronat si ca sunt sectoare care lipsesc de pe lista de prioritati.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top