Tinerii agricultori pot primi bani europeni

fonduri nerambursabile, tineri, fermieri, agricultura, finantare

Sprijinul pentru instalare este de 10.000 de euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE (unitate de dimensiune economica).

Pentru exploatatiile care depasesc acest standard, ajutorul pentru instalare poate creste cu 2.000 de euro pentru fiecare unitate de dimensiune economica. Totusi, suma acordata nu poate depasi 25.000 de euro pentru o exploatatie.

Tinerii sunt avantajati

Solicitantii trebuie sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca si conducatori ai acesteia. Beneficiarii eligibili sunt fermierii in virsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 de UDE.

Mai pot beneficia de finantare prin Masura 112 si persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si cele familiale, dar si societatile cu raspundere limitata.

Cursurile de specializare, o obligatie

Solicitantul trebuie sa fie membru al unei familii de fermier si trebuie sa fi lucrat mai mult de jumatate din timpul sau de lucru in cadrul fermei, nu neaparat in cadrul familiei, cu 12 luni inaintea instalarii sale pe exploatatie.

In plus, ferma pentru care solicita ajutor trebuie sa fie una aflata intr-o zona defavorizata. Beneficiarul trebuie sa detina sau sa se angajeze sa dobandeasca anumite competente si calificari in domeniul in care va lucra si trebuie sa prezinte un plan de afaceri.

Astfel, in primii trei ani de la primirea sprijinului, acesta trebuia sa urmeze cursuri in cel putin unul din domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului sau agricultura ecologica.

Felix Lucutar, managing partner la Agriculture Capital&Engineering, spune ca beneficiarii trebuie sa stie ca banii se primesc in doua transe. Astfel, 60% din bani se primesc la aprobarea cererii de finantare, iar 40% la finalizarea actiunilor cuprinse in planul de afaceri, dupa verificarea acestora.

Cum cresti punctajul?

Nu pot obtine finantare beneficiarii inregistrati pe lista debitorilor catre Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pana la achitarea integrala a datoriei.

Nici beneficiarii care au contracte de finantare reziliate pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, din cauza nerespectarii clauzelor contractuale si rezilierea are o vechime mai mica de un an, nu pot obtine ajutor financiar. Fermele mici, cu dimensiune intre 6 si 8 UDE, sunt avantajate.

Solicitantii obtin mai multe puncte daca exploatatia se afla in proprietate si nu in arenda, daca beneficiarul este membru al unui grup de producatori ai unei asociatii profesionale cu profil agricol, al unei cooperative agricole sau a unei organizatii de imbunatatiri funciare (de exemplu organizatiile de udatori).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.