Sprijin european pentru micii fermieri

fermieri, agricultura, fonduri europene, semi-subzistenta, finantare

Finantarea micilor fermieri se poate realiza in cadul masurii de sprijinire a fermelor agricole de semi-subzistenta (Masura 141). Masura vizeaza cresterea competitivitatii si aducerea in circuitul economic a unei parti din produsele explotatiilor agricole mici. in acest caz, finantarea europeana consta intr-o suma fixa, de 1.500 de euro, acordata anual.

Sprijinul se acorda pe o perioada de cinci ani. Masura a debutat la finele anului trecut si a avut loc, pana in prezent, o singura sesiune. Planul de afaceri necesar obtinerii acestei finantari ar trebui sa se realizeze gratuit in cadrul masurii de furnizare de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori (143).

Aceasta masura nu este insa functionala, spune Felix Lucutar, managing partner in cadrul firmei de consultanta Agriculture Capital&Engineering.

Cine poate aplica?

Pot solicita un astfel de sprijin persoanele fizice cu o varsta mai mica de 62 de ani, care desfasoara activitati economice (in principal agricole), persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si cele familiale. Societatile comerciale nu sunt beneficiari eligibili. Fermierul trebuie sa comercializeze o parte din productia agricola.

In plus, exploatatia agricola a solicitantului trebuie sa fie inregistrata in Registrul fermelor sau Registrul agricol, dupa caz, si sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre doua si opt UDE (unitate de dimensiune economica).

O unitate de dimensiune economica corespunde unei anumite marje brute standard, exprimata in moneda unica, care se actualizeaza periodic in functie de rata inflatiei.

Ca suprafata a explotatiei vegetale, respectiv a fermei de animale, unitatile de dimensiune economica difera de la caz la caz. De exemplu, unui hectar de grau cultivat ii corespund 0,28 UDE, iar unui hectar de cartofi, 1,174 UDE. In cazul fermelor de animale, unei vaci de lapte ii corespund 0,261 UDE, iar pentru o suta de gaini ouatoare, 0,596 UDE.

Ferma, verificata dupa trei ani

Dupa primii trei ani de la acordarea finantarii, este verificat stadiul de implementare a proiectului. Mai exact, productia agricola obtinuta destinata comercializarii trebuie sa inregistreze o crestere cu 20%, iar dimensiunea economica a exploatatiei sa fie mai mare cu minimum trei UDE.

“Daca nu sunt indeplinite conditiile minime de acordare a sprijinului, beneficiarul nu va mai primi ajutorul pentru urmatorii doi ani, dar nu va returna sumele incasate”, atrage atentia Lucutar.

Un punctaj mai mare face mai sigura obtinerea ajutorului. Daca solicitantul este membru intr-o forma de asociere profesionala, intr-o organizatie de imbunatatiri funciare sau grup de producatori, si are o varsta de sub 40 de ani, are sanse mai mari de reusita.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.