Ministerul Finantelor doreste suplimentarea fondurilor pentru masurile ex-ISPA

ex-ISPA, fonduri pre-aderare, amasuri, Comisia Europeana

Au fost aprobate de catre Comisia Europeana, Memorandumuri de Finantare in valoare totala de 2,7 miliarde euro, din care aproximativ 2 miliarde de euro reprezinta contributie comunitara nerambursabila.

Nerealizarea obiectivelor stabilite prin memorandumurile de finantare poate duce la neindeplinirea angajamentelor asumate de Romania in domeniul mediului si al transportului, cu impact negativ asupra standardelor de viata ale populatiei.

Pentru asigurarea sumelor necesare continuarii si finalizarii masurilor ex-ISPA, Ministerul Finantelor Publice a promovat OUG nr. 135/2007 prin care se aloca de la bugetul de stat fondurile necesare pentru continuarea si finalizarea proiectelor ISPA, evitandu-se astfel intarzieri in implementarea acestui program, precum si evitarea posibilitatii aplicarii de corectii financiare de catre Comisia Europeana.

Pe parcursul implementarii acestui act normativ s-au constatat unele deficiente in asigurarea sumelor de la bugetul de stat. Astfel, Ministerul Finantelor Publice a initiat un proiect de modificare si completare a OUG 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA.

Modificarile vizeaza, in principal, suportarea de la bugetul de stat a sumelor reprezentand TVA aferente sumelor pentru continuarea si finalizarea proiectelor ex-ISPA.

De asemenea, proiectul de ordonanta prevede pe langa suplimentarea bugetelor contractelor de asistenta tehnica si supervizare, si situatia finantarii contractelor noi de asistenta tehnica si supervizare, in conditiile in care din motive obiective (ex: extinderea sau rezilierea contractelor de lucrari ) contractele existente de asistenta tehnica si supervizare nu pot fi suplimentate.

Totodata, operatorii economici din sectorul de mediu care isi exercita dreptul de deducere a TVA aferente cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor ex-ISPA au obligatia sa restituie la bugetul de stat sumele reprezentand taxa pe valoarea adaugata dedusa, a carei contravaloare a fost platita potrivit prezentei ordonante de urgenta.

Sursa: Ministerul Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.