
Finantarea europeana a activitatilor de mica industrie din mediul rural se poate realiza in cadrul masurii de sprijinire pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi (Masura 312) din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Sprijinul nerambursabil urca pana la 200.000 de euro in cazul microintreprinderilor si pana la 50.000 de euro pentru solicitantii persoane fizice autorizate.
Banii de la Bruxelles pot acoperi pana la 70% din valoarea eligibila a proiectului, respectiv 60% pentru investitiile realizate in Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov.
Solicitantul, persoana fizica autorizata sau microintreprindere, trebuie sa aiba in proprietate sau in concesiune pe o perioada de minimum zece ani terenul aferent investitiei si sa aiba sediul social si punctul de lucru in mediul rural.
Microintreprinderile nou-infiintate au sanse mai mari de a primi finantare decat una deja existenta, atrage atentia Felix Lucutar, managing partner la Agriculture Capital&Engineering.
De asemenea, daca in cadrul proiectului sunt promovate si activitati mestesugaresti, obtinerea ajutorului nerambursabil este si mai sigura.
Ce se poate finanta?
Finantarea europeana acopera o gama larga de activitati industriale. Astfel, banii de la Uniunea Europeana pot acoperi o parte din valoarea investitiilor in industria usoara (fabricarea produselor textile, a covoarelor, a articolelor din piele sau din blana, a articolelor de voiaj si marochinarie, a incaltamintei, a produselor de uz gospodaresc si sanitar) sau in activitatile de procesare industriala a produselor lemnoase (fabricarea de furnire, a panourilor din lemn, a parchetului si activitatile de tamplarie).
Finantare pentru Sectorul Constructiilor
Finantare pot primi si investitorii in mecanica fina sau in activitatile de asamblare de masini, unelte si obiecte casnice ori producerea de ambalaje.
Activitatile din industria constructiilor pot beneficia, de asemenea, de sprijin de la UE, de la fabricarea caramizilor si a tiglelor, a obiectelor sanitare din ceramica pana la producerea cimentului, a varului si a ipsosului. Foarte important este ca toate aceste activitati sa se desfasoare in mediul rural.
Solicitantul trebuie sa aiba in vedere ca, in cadrul proiectului, nu pot fi finantate cu surse de la UE echipamentele second-hand, achizitiile de teren sau cladiri, impozite sau taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Nu intra in categoria activitatilor eligibile din cadrul acestei masuri fabricarea bauturilor alcoolice, a produselor din tutun, activitatile de turism sau intermedieri financiare. Masura de sprijinire pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi are cea mai larga aplicabilitate in cadrul FEADR.
Totusi, din cauza lipsei de informatii si a elementului de noutate pe care il presupune masura, nu s-au depus in 2008 suficiente proiecte pentru acoperirea alocarii bugetare. In fiecare dintre sesiunile de anul trecut, cea din octombrie si cea din noiembrie-decembrie, s-au acordat beneficiarilor ajutor nerambursabil de 30-35 de milioane de lei dintr-un total de 310-340 de milioane de lei.
„Este de neinteles acest nivel redus de aplicabilitate, intrucat masura este foarte utila si extrem de permisiva”, spune Felix Lucutar, care acuza lipsa de promovare a acestei masuri. Mai mult, acesta considera ca sumele acordate pentru mica industrie pot absorbi forta de munca excedentara si pot duce, implicit, la cresterea bunastarii in mediul rural.