Concurenta acerba la Iasi pentru ajutoarele acordate micilor intreprinzatori

intreprinzatori, cereri, programe nationale,  fonduri, IMM

Micii intreprinzatori ieseni au de dus lupte grele pentru a primi bani nerambursabili de la stat in cadrul programelor de finantare lansate saptamana trecuta.

Conform listei publicate ieri pe site-ul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, 133 de societati din judet s-au inscris in cursa pentru ajutoare de la stat, acestea cerand in total aproximativ 3,5 milioane lei.

Dintre firmele iesene, 119 au aplicat pentru Programul national multianual pentru sustinerea accesului la servicii de instruire si consultanta si pentru Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Daca fiecare din firmele inscrise in acest moment in competitie ar lua suma maxima permisa de stat, asa cum au cerut majoritatea, atunci numarul beneficiarilor de fonduri nerambursabile s-ar putea reduce la numai 8-15% din total, in functie de bugetul alocat fiecarui program in parte.

La nivel national, suma alocata tuturor programelor active se ridica la 13,55 milioane lei, in cursa fiind inscrise aproximativ 2.500 de intreprinderi mici si mijlocii. „Este o lupta acerba pentru fiecare banut. O sa vedem daca se mai suplimenteaza fondurile pe programe dupa rectificarea bugetara de la jumatatea anului. Deocamdata se fac calcule si ierarhii in functie de conditiile date”, a declarat Laura Craiciu, directorul interimar al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi.

Cei mai multi inscrisi au optat pentru Programul de instruire si consultanta, respectiv 65 de firme din Iasi, din cele 1.034 inregistrate la nivel national.

Printre aplicanti se numara si sotia fostului sef al institutiei, Ficu Anghel, care a completat pe fisa de inscriere ca ar dori sa obtina 15.000 lei de la stat. „Dupa ce a aplicat, a citit procedura si si-a dat seama ca nu poate beneficia de bani intrucat nu are firma, ci lucreaza ca PFA (n.r. – persoana fizica autorizata), caz in care nu este eligibila. A fost mai mult dorinta ei, dar stiu sigur ca va fi descalificata”, a precizat ieri consilierul local Ficu Anghel.

Programul de dezvoltare a serviciilor de piata a starnit interesul a 54 de societati iesene, din totalul celor aproximativ 980 inregistrate la nivelul intregii tari. „Acestea sunt, de regula, programele pe care este cea mai mare nebunie. S-au inscris multi, cam cu 20% in plus fata de anul trecut, dar o sa vedem exact azi lista celor care vor intra la evaluare. Ar fi bine ca punctajul declarat in fisa de inscriere pe propria raspundere sa coincida cu realitatea, caci altfel aplicantii risca sa fie descalificati”, a specificat directorul OTIMMC.

Printre firmele care au cerut bani de la stat in cadrul programului dedicat serviciilor de piata se numara Terramold care apartine omului de afaceri Gabriel Surdu, Complex Hotelier Unirea – patronat de Lucian Grecu, dealer-ul auto Sandra Trading si societatea distribuitoare de case de marcat Inita Service.

In cursul acestei saptamani, OTIMMC Iasi urmeaza sa trimita acasa aplicantilor scrisori de instiintare, cu confirmare de primire, cu privire la acceptarea la evaluare. Apoi, in termen de sapte zile, acestia trebuie sa depuna dosarul la institutie. Fondurile alocate pentru sprijinirea IMM vor ajunge la beneficiari abia in toamna.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top