Modernizati-va satele cu bani de la UE!

modernizare, mediu rural, infrastructura, sprijin nerambursabil

Crearea si dezvoltarea infrastructurii fizice si a serviciilor pentru populatia din mediul rural se pot finanta in cadrul masurii de renovare si dezvoltare a satelor, de imbunatatire a serviciilor de baza pentru economie si populatia rurala si de punere in valoare a mostenirii rurale (Masura 322).

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de comune, de asociatiile de dezvoltare intercomunitara, de organizatii neguvernamentale (ONG) si de asezaminte culturale. Si persoanele fizice si juridice care detin in proprietate ori in administrare obiective de patrimoniu cultural sau natural pot solicita sprijin de la Uniunea Europeana.

Totusi, grila de punctaj face imposibila finantarea proiectelor de protejare a patrimoniului cultural depuse de ONG, de asezaminte culturale, institutii de cult si persoane fizice sau juridice, atrage atentia Felix Lucutar, managing partner la Agriculture Capital&Engineering.

UE acopera in totalitate valoarea proiectului

Pentru proiectele de utilitate publica, negeneratoare de profit, finantarea europeana acopera 100% din valoarea eligibila a cheltuielilor. Totusi, pentru proiectele de investitii in infrastructura de baza, sprijinul nu va depasi trei milioane de euro in cazul asociatiilor de dezvoltare intercomunitara sau un milion de euro pentru consiliile locale.

Daca proiectul este unul integrat, valoarea ajutorului maxim este de sase milioane de euro pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara si de 2,5 milioane de euro pentru consiliile locale.

Pentru celelalte tipuri de activitati, sprijinul urca pana la maximum 500.000 de euro. In cazul in care proiectul este unul generator de profit, ponderea finantarii europene urca pana la 70% din valoarea eligibila a proiectului, fara a depasi insa plafonul de 200.000 de euro pentru o perioada de minimum trei ani fiscali.

Infrastructura, factor-cheie

Masura de renovare si dezvoltare a satelor are in vedere crearea si modernizarea infrastructurii fizice de baza, a serviciilor de baza pentru populatia rurala si protejarea patrimoniului cultural de interes local si natural.

In ceea ce priveste infrastructura fizica de baza, finantarea se acorda pentru infiintarea, extinderea si imbunatatirea retelei de drumuri, a celei de apa (captare, statii de tratare, alimentare) sau apa uzata (canalizare, statii de epurare), de joasa tensiune sau de iluminat public.

In categoria serviciilor de baza pentru populatia rurala sunt incluse proiectele de infiintare si amenajare a spatiilor publice de recreere, a asezamintelor culturale sau a centrelor de ingrijire a copiilor.

De asemenea, tot aici sunt incluse si proiectele de renovare a cladirilor publice si amenajare de parcari, piete sau spatii de organizare a targurilor. Sunt finantate si achizitiile de microbuze care sa asigure transportul public pentru comunitatea locala sau de utilaje si echipamente pentru serviciile publice.

Uniunea Europeana poate acoperi si cheltuielile de restaurare si consolidare a obiectivelor de patrimoniu cultural si natural din mediul rural (pesteri, cascade), precum si cele efectuate cu studiile privind patrimoniul cultural. Echipamentele achizitionate pentru expunerea si protectia patrimoniului sunt si ele finantabile.

„Desi lista de activitati eligibile este generoasa, alimentarile cu gaz, iluminatul public sau dotarea serviciilor publice nu beneficiaza de punctaj”, arata Lucutar. Acesta spune ca, in prezent, se lucreaza la modificarea schemei de punctaj al acestei masuri si, de aceea, este recomandat sa mai asteptati daca vizati un astfel de proiect.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top