Sulfina Barbu: Programul Rabla nu poate fi extins la persoanele juridice

program Rabla, persoane juridice, dobanda, legislatie

“Domnul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, se afla intr-o mare eroare atunci cand vorbeste despre extinderea programului Rabla catre persoanele juridice. Cu siguranta, nu a analizat foarte bine acest program, care nu poate fi extins catre acest segment de persoane, intrucat atunci vorbim despre un ajutor de stat acordat acestora, ceea ce contravine legislatiei”, a declarat Sulfina Barbu, ce in prezent ocupa functia de sef al Comisiei de Administratie Publica si Echilibru Ecolologic din Camera Deputatilor.

“Singura solutie pentru dinamizarea programului o reprezinta relaxarea creditarii. Deja, sunt semnale incurajatoare ca acest lucru se intampla, si vorbesc despre recenta scadere a dobanzii de referinta a BNR cu 0,5%, o stabilizare a cursului euro-leu, dar si despre cresterea exporturilor in aprilie cu 500 de milioane de lei, fata de luna martie”, a explicat Sulfina Barbu.

Potrivit acesteia, “este foarte important un lucru care nu s-a spus pana acum: in luna aprilie, rata de rentabilizare a sistemului bancar din Romania este mai buna decat in decembrie 2008. Nu sunt povesti, sunt cifre ale Bancii Nationale si Ministerului de Finante. In plus, observam ca BNR nu mai opreste garantii bancilor comerciale – 40% pentru valuta si 18% pentru lei”.

Sulfina Barbu a apreciat ca cel tarziu in luna august a acestui an, creditarea se va relaxa si pentru persoanele fizice, fapt care va duce la valorificarea intregii cifre de unitati alocate Programului “Rabla”.

Reamintim ca la inceputul lunii aprilie, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ca va face propunerea ca programul “Rabla” sa fie destinat si persoanelor juridice. In 2009, Executivul a majorat la 60.000 numarul masinilor pentru care se acorda o prima de casare per masina uzata de 3.800 lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.