Fonduri europene pentru autoritatile locale

autoritati locale, fonduri europene, documentatie, licitatii, studii

Primul pas pentru accesarea unor fonduri prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, in cadrul Masurii 322, este identificarea componentelor proiectului integrat, care nu genereaza profit, dar este in acord cu legislatia achizitiilor publice.

Legea interzice impartirea unei achizitii in subetape in scopul evitarii, cu buna intentie, a procedurilor de licitatie, si trebuie aplicata impreuna cu OG28/2008, care stabileste cu exactitate continutul cadru al studiului de fezabilitate pentru proiectele finantate din bani publici.

Astfel, autoritatile publice care doresc sa implementeze proiecte in cadrul acestei masuri trebuie sa deruleze o singura procedura de achizitie publica menita sa acopere integral necesitatile proiectului: ridicari topografice, studii geotehnice, studii hidrologice, expertize, documentatii pentru avize, studii de fezabilitate si analiza cost beneficiu. Urmatorii pasi in obtinerea de bani europeni sunt stabilirea procedurii pentru selectia serviciilor de consultanta si intocmirea caietelor de sarcini.

Autoritatile pot gasi modele pentru intocmirea caietelor de sarcini pe internet, economisind astfel banii contribuabililor. Publicarea in sistemul electronic de achizitie publica SEAP este urmatorul pas. Pentru aceasta etapa autoritatile sunt sfatuite sa evite apelarea la serviciul de publicare care s-a dezvoltat intrucat costul acestuia urca pana la 1.000 de lei, iar operatiunea este una simpla si poate fi efectuata pe baza unor cunostinte primare.

Dupa selectia ofertelor este incheiat contractul pentru intocmirea documentatiei pentru proiectul integrat accesat in cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, masura 322. Dupa obtinerea avizelor necesare trebuie depusa cererea de finantare si apoi studiile de fezabilitate.

Greseli frecvente

Cea mai des intalnita greseala este impartirea achizitiei in mai multe etape, cu valori mai mici de 15.000 de euro, si incredintarea acestora catre diversi contractori. Autoritatile incalca astfel legea achizitiilor publice, iar acest lucru va duce la atragerea raspunderii patrimoniale a persoanei responsabile. Solicitantii trebuie sa fie atenti la scoaterea la licitatie a proiectului tehnic.

Aceasta nu este o cheltuiala eligibila decat in masura in care achizitia s-a efectuat dupa semnarea contractului de finantare. Exista cazuri in care se face o achizitie eronata a serviciilor. Se cumpara documentatii in loc sa se conditioneze platile, macar partial, de succesul proiectului.

Sfaturi pentru autoritati

Este important ca autoritatile locale sa stie ca nu pot obtine bani europeni, prin masura 322 daca au inceput deja o investitie pentru alimentarea cu apa cu finantare guvernamentala, chiar daca este nefinalizata. In plus, alimentarile cu apa se pot finanta numai in baza surselor de apa prezente sau create in cadrul proiectului, si nu surse viitoare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.