Cand depun proiectul pentru banii europeni?

Pentru proiectele aferente Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala nu s-au deschis sesiunile de depunere.

Aproape ca ti-ai finalizat proiectul pentru solicitarea unui sprijin european si vrei sa stii cand poti sa-l depui? Sau ai o idee de proiect si vrei sa stii cat timp mai ai la dispozitie pana la deschiderea sesiunii de depunere?

Ei bine, afla care sunt programele care au, in prezent, sesiuni active si cand se pot depune proiectele pentru celelalte. Proiectele se depun de catre firma de consultanta sau de catre solicitant, in cazul in care acesta si-a intocmit singur proiectul, la Oficiile Judetene.

Sesiuni active

In momentul de fata, pot fi depuse proiectele aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane si Programului Operational Regional, pentru majoritatea domeniilor majore de interventie. Pentru acesta din urma, depunerea se efectueaza continuu, fara termen de inchidere a sesiunii.

Totusi, in Regiunea Nord-Est, cererile de proiecte privind reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii educationale s-au suspendat de la data de 24 aprilie. “Programul este greoi si nu reuseste sa absoarba resursele din cauza criteriilor de evaluare neclare si a birocratiei”, explica Felix Lucutar, managing partner in cadrul firmei de consultanta Agriculture Capital&Engineering.

Cei care vor sa acceseze fonduri de la UE aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane trebuie sa stie ca sesiunile pentru majoritatea domeniilor se inchid in lunile iunie-iulie, doar cateva dintre acestea avand termene-limita pana in toamna.in prima parte a acestei luni s-au deschis sesiunile de depunere a proiectelor si pentru Fondul European pentru Pescuit. Nu se cunoaste deocamdata termenul-limita de depunere.

In cadrul Programului Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice sunt deschise sesiunile pentru proiectele ce vizeaza cercetarea si dezvoltarea in parteneriat intre universitati, institute si intreprinderi, accesul intreprinderilor la activitati de cercetare-dezvoltare si cele care au in vedere imbunatatirea eficientei energetice.

Proiectele pentru investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor se pot depune incepand cu 8 iulie. Pentru celelalte domenii ale programului nu s-a stabilit deocamdata data de deschidere a sesiunilor.

Agricultura, in stand-by

Pentru depunerea proiectelor aferente Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala nu a fost deocamdata anuntata nicio data de demarare a sesiunii de depunere. Doar masura privind infiintarea grupurilor de producatori (142) este activa in acest moment si nu se cunoaste deocamdata termenul-limita de depunere a proiectelor.

Pentru masurile de modernizare a exploatatiilor agricole (121), de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si de renovare si dezvoltare a satelor nu a fost anuntata oficial deschiderea sesiunilor de depunere, insa consultantii se asteapta ca proiectele sa poata fi depuse de la jumatatea lunii viitoare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.