Intarzieri de trei luni la plata finantarilor

Organizatiile de tineret sunt din nou victimele intarzierilor la plata finantarilor care li se cuvin. Dupa blocarea fondurilor de la bugetul de stat, din luna iunie, acum pana si programul european Youth a creat probleme activitatii organizatiilor.

„Diferite organizatii ne-au comunicat de curand ca nu le-au fost achitate transele convenite prin contractul de finantare semnat Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT). Aceasta in conditiile in care proiectele au fost deja derulate, din banii proprii”, spune Iulian Dascalu, presedintele Consiliului Tineretului din Romania (CTR).

„In contract se spune ca plata avansului, reprezentand 75% din valoarea proiectului, se efectueaza in termen de 60 de zile dupa primirea contractului semnat”, spune Daniela Harsan de la Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei. Proiectul in cauza are o valoare de 23.000 de euro, iar contractul a fost semnat in luna iunie. Intre timp, proiectul s-a si desfasurat, s-a si incheiat si avansul tot nu a ajuns in contul solicitantilor. „Am sunat la ANSIT si ni s-a spus ca saptamana viitoare (saptamana aceasta, n.r.) vom primi banii”, spune Daniela Harsan.

Presedintele ANSIT, organizatia care gestioneaza programul Youth in Romania, considera ca se face mult zgomot pentru nimic. „Sa fie si ei intelegatori. De fapt, intarzierea se datoreaza diferentei de curs valutar”, spune Cristian Rizea. Intre timp, organizatiile nu au stat cu mainile in san. Ele s-au adresat la Bruxelles, la centrul Youth Forum si au aflat ca, de fapt, cauza intarzierii este neplata contributiei tarii noastre catre Comisia Europeana, in cadrul programului „Tineret”. „Este adevarat. Cand am fost impreuna la Bruxelles, ANSIT a fost atentionata ca nu si-a platit taxa in acest an”, confirma Daciana Sarbu, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). „Nu este adevarat. Taxa a fost platita, au mai ramas doar 57.000 de euro de completat, care reprezinta diferenta de curs valutar. Acum s-a rezolvat si aceasta”, spune Cristian Rizea.

Neputand fi amanate, proiectele s-au desfasurat in timpul verii cu resursele disponibile. „Nu am fost afectati foarte tare fiindca noi suntem un caz fericit, avem sustinerea biroului european al retelei din care facem parte. Am contractat un imprumut pentru a ne acoperi cheltuielile”, spune Daniela Harsan. Alte organizatii nu se descurca insa la fel de bine. „Cateva zeci de mii de euro inseamna mult pentru un ONG de tineret. Proiectele au fost „finantate” in special din banii proprii ai coordonatorilor de programe si ai altor membri”, explica Iulian Dascalu.

Nu este pentru prima data cand organizatiile tinerilor nu primesc la timp fondurile care li se cuvin. Restructurarea Ministerului Tineretului si Sportului, de la sfarsitul lunii iunie, a determinat blocarea transferului de fonduri catre ONG-uri. De data aceasta este vorba despre proiectele finantate de la bugetul de stat. „Abia acum doua saptamani am primit, in sfarsit, banii. Proiectul nostru a fost unul de amploare internationala. Am reusit sa-l ducem la bun sfarsit, dar am pierdut definitiv un partener”, spune Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane pentru Meteori. „Bine ca n-am candidat si la finantari pentru Youth”, conchide acesta.

Probleme in finantarea organizatiilor de tineret

  1. Restructurarea fostului Minister al Tineretului si Sportului (MTS) a blocat, pentru cateva luni bune, distributia finantarilor in cadrul Programului National de Tineret. „Abia acum am primit banii”, spune presedintele unei organizatii.
  2. Intarzierea achitarii contributiei Romaniei catre Comisia Europeana, in cadrul programului Youth, a intarziat cu doua-trei luni distributia finantarilor pentru unele ONG-uri.

Detalii despre programul Youth

Se adreseaza tinerilor intre 18 si 25 de ani. Pentru a primi finantare, proiectele trebuie depuse la Directia pentru Cooperare Europeana in Domeniul Tineretului – EUROTIN, din cadrul ANSIT.

Date de contact: Piata Valter Maracineanu, nr. 1-3, et. 1, cam. 136, Bucuresti, Romania,

Tel: +40 21/310.43.10; 310.43.28, fax: +40 21/310.43.13,

Tele acces gratuit: 021 80 80 310,

e-mail: [email protected].

Componente:

1. Tineri pentru Europa/Schimburi de tineri

2. Serviciul European de Voluntariat

3. Initiative pentru Tineret

4. Actiuni comune – asigura sprijin pentru initiativele care complementeaza cele trei programe: Socrates, Leonardo, TINERET si altele, cum ar fi Cultura 2000

5. Masuri de sprijin

Sursa: , Revista Capital, Nr. 44, 30 Octombrie 2003, Autor Ioana Morovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top