Muzeu dedicat vechiului targ al Botosanilor in Centrul Vechi

Botosani, muzeu, PHARE 2006 CES , centru istoric, finantare, turism

Primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur, a declarat ca a luat aceasta decizie intrucat este vorba despre vechiul targ al Botosanilor care dateaza de prin 1439. Decizia vine dupa ce echipa de specialisti care lucreaza in centrul istoric a descoperit in zona ziduri, obiecte, monede, parti de constructii, cuptoare de redus minereu si uscat vase de ceramica, toate datand de la sfarsitul secolului XIV.

Edilul-sef al urbei sustine ca exista deja un proiect pentru amenajarea in zona a unui spatiu muzeal astfel incat sa nu afecteze extinderea parcarii din fata fostului magazin general.

“Avem deja un proiect facut dar asteptam consultantii acestui program pentru a ne da acordul final. Cert este ca vom pastra parcarea si vom incerca in acelasi timp sa conservam aceste vestigii descoperite in zona pe care le vom expune publicului larg. Va fi un loc de vizitare pentru turisti”, a declarat primarul Catalin Flutur.

Constructia noului spatiu muzeal care va fi sistematizata in parcarea din centrul istoric va fi dotata cu aparatura de ventilatie, umiditate si info-chioscuri care vor oferi informatii despre trecutul indepartat al orasului.

Zidul care se presupune ca a apartinut fostei librarii “Lumina” unde se adunau marii intelectuali ai vremii va ramane in aer liber si va constitui cu siguranta unul din principalele puncte de atractie pentru turistii dorinici sa afle informatii despre trecutul Botosanilor.

Potrivit specialistilor care lucreaza in zona, cele mai valoroase piese descoperite in zona sunt fragmente de portelan de Birmigham care dateaza din 1850-1860 si un triunghi de lemn din secolul XVI, cu urme bine definite de topor. A mai fost descoperita de asemenea ceramica din vremea lui Alexandru cel Bun dar si fragmente de feronerie, balamale, incuietori, caturi de usi si ferestre, o categorie speciala fiind aceea a teracotelor folosite la construirea sobelor.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.