Proiect european pentru pelerinajul ecumenic Viena-Putna

pelerinaj, Putna-Viena, finantare nerambursabila, fonduri europene

Presedintele CJ Suceava a spus ca se va afla, duminica, la Viena, pentru a participa la slujba de sfintire a catedralei ortodoxe romane din capitala Austriei, dupa care se va intalni cu responsabili ai proiectului de pelerinaj ecumenic „Drumul lui Iacob”, de la Viena la Putna.

Flutur a spus ca acest proiect va fi realizat cu fonduri europene si va implica inca doua tari pe langa Austria si Romania, respectiv Slovacia si Ungaria.

„Vrem sa-l facem pe fonduri europene, pentru anul viitor. Trebuie aprobat de forurile europene, mai ales ca include patru tari, Austria, Slovacia, Ungaria si Romania”, a explicat Flutur. In opinia liderului democrat-liberal, in acest proiect vor trebui implicate si ministerele Turismului si Culturii.

Initiativa proiectului de pelerinaj ecumenic apartine ambasadorului Austriei, Martin Eichtinger, care in toamna anului trecut, la Targul de Turism al Bucovinei, a propus autoritatilor sucevene infiintarea unui drum de pelerinaj intre Austria si Bucovina.

El a aratat ca acest drum de pelerinaj ar fi unic si ar lega Austria de manastirile din Bucovina prin Slovacia si Ungaria. Flutur a precizat ca acest pelerinaj ar urma sa porneasca din Viena, iar punctul final sa fie Manastirea Putna, iar pe o perioada scurta ar urma sa fie pus in functiune un tren pe ruta Viena – Putna, prin Cacica.

Un astfel de tren, pe ruta Viena – Cacica a mai functionat pana in 1949. Catedrala din Cacica a fost sfintita in anul 1904, de atunci devenind loc de pelerinaj pentru credinciosii catolici din intreaga Europa, iar pana in 1949 o garnitura de tren a circulat pe ruta Viena – Cacica, in preajma zilei de 15 august.

In 1996, biserica a fost declarata sanctuar diecezan, iar in 1997 a primit titlul de sanctuar national. Catedrala adaposteste o icoana care o reprezinta pe Sfanta Fecioara Maria cu pruncul in brate, o copie a icoanei miraculoase a Maicii Domnului „Madona Neagra” de la Czestochowa din Polonia.

Papa Ioan Paul al II-lea a acordat, pe 14 martie 2000, catedralei din Cacica, titlul de „Basilica Minor”, fiind primul lacas de cult catolic din Moldova ce primeste acest titlu si care beneficiaza de un „pelerinaj exceptional”.

Totodata, zeci de mii de pelerini vin in fiecare an la Putna, cu prilejul Sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, hramul manastirii Putna, ctitorie din 1469 a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant al carui mormant este in biserica manastirii.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top