
Afacerea cu nunti a inceput in 1993 cu servicii foto-video. In 2003, Mihaela Marcu a vrut sa-si extinda businessul si a cumparat 15 rochii de mireasa pentru a le revinde.
„Cand am vazut ca nu merge m-am gandit sa le produc eu. Am inceput cu o angajata si am facut rochii de mireasa la comanda”, si-a amintit Mihaela Marcu. Firma s-a ridicat numai prin comenzi.
„Intr-adevar preturile sunt mai mari, dar eu pun accentul pe calitate”, mai spune ea. In prezent, lugojanca are patru angajate.
Fonduri europene dupa modelul unei tipografii
Ideea accesarii de fonduri europene i-a venit dupa ce un alt lugojean a obtinut o astfel de finantare. „Un prieten al meu a luat bani pentru modernizarea tipografiei si de atunci i-a mers tot mai bine. Atunci am hotarat sa aplic si eu”, a mai spus Marcu. Anul trecut, la 16 iunie, a depus actele pentru finantare, in august s-a aprobat, iar abia in 10 martie, anul acesta, a fost semnat contractul.
„Valoarea totala a investitiei este de 35.000 de euro, dintre care 21.000 sunt bani nerambursabili, iar 14.000, contributie proprie”, a explicat ea.
Ca orice investitor care face prima data un proiect european, producatoarea de rochii de nunta s-a confruntat, in primul rand, cu documentatia stufoasa. Banii pentru contributia proprie in proiect au fost, de asemenea, o problema destul de greu de rezolvat.
„Este dificil pentru ca trebuie sa incepi cu fonduri proprii si abia dupa ce ai investit primesti o parte din bani”, a spus Mihaela Marcu. O alta problema cu care s-a confruntat este deprecierea leului: „Eu primesc fondurile in lei, la cursul de schimb din luna iunie de anul trecut si diferenta se simte”, adauga Marcu.
Urmeaza un alt proiect
Ea se asteapta ca dupa investitia pe care a facut-o sa creasca si comenzile. Viitoarele mirese vor putea participa la intreg procesul de confectionare a unei rochii. „Vechiul spatiu era impropriu. in noul amplasament, fetele vor avea ocazia sa se plimbe printre croitorese, sa vada cum lucreaza, fapt care le poate inspira incredere”, isi doreste antreprenoarea.
Marcu vrea sa se implice intr-o noua afacere cu fonduri nerambursabile. „Cand o sa termin acest proiect vreau sa incep altul. Am deja un teren pentru un restaurant cu o sala de nunti. Investitia ar fi de aproximativ 90.000 de euro”, conchide aceasta.
Echipamente noi pentru firma ta
Fie ca ai o firma de mobila sau una de produse textile, poti obtine fonduri nerambursabile pentru marirea capacitatii de productiei a acesteia.
Valoarea finantarii nerambursabile poate ajunge pana la 70% din costurile totale ale proiectului. Totusi, tineti cont ca nu puteti lua fonduri europene daca ati mai luat bani de la stat pentru aceeasi activitate.
Sprijinul poate fi obtinut in cadrul Programului Operational Regional, Axa prioritara 4, Domeniul de interventie 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. In categoria beneficiarilor eligibili se incadreaza microintreprinderile care au inregistrat activitate fiscala cel putin un an. Trebuie sa luati in considerare si amplasamentul afacerii dumneavoastra. Astfel, se califica doar microintreprinderile din mediul urban.
Finantarea europeana, la bani marunti
Valoarea totala a proiectului (adica suma cheltuielilor eligibile si neeligibile) este cuprinsa intre 20.000 de euro si 500.000 de euro, la cursul de schimb Infoeuro valabil la data depunerii cererii de finantare.
Solicitantul trebuie sa puna la bataie minimum 30% din costul eligibil al proiectului. Atunci cand va hotarati sa faceti un proiect trebuie sa fiti siguri ca puteti acoperi valoarea cheltuielilor neeligibile a proiectului (inclusiv a celor conexe acestuia).
Daca sunteti decis sa luati bani pentru dezvoltarea firmei dumneavoastra, trebuie sa stiti ca va sunt decontate cheltuielile cu achizitionarea de utilaje sau echipamente tehnologice sau de specialitate (in cazul unor firme care au ca obiect de activitate producerea de materiale textile).
Pentru ce puteti obtine fonduri
In cazul activitatilor de prestari servicii, firma primeste sprijin financiar pentru dotarea cu mobilier si echipamente specifice domeniului de servicii prestate. Daca nu va descurcati cu alcatuirea dosarului de finantare, puteti apela la un consultant.
Dar luati in calcul faptul ca serviciile acestuia va sunt decontate doar in limita a 5% din valoarea eligibila a proiectului. Este important de stiut ca o parte din cheltuielile neprevazute sunt considerate eligibile daca sunt detaliate prin documente justificative.
Ele sunt acoperite doar in limita a 10% din valoarea uneia sau prin cumularea mai multor cheltuieli cu achizitionarea de echipamente.
Procesul de evaluare si selectie
– Verificarea conformitatii administrative a cererii de finantare;
– Verificarea eligibilitatii cererii de finantare;
– Evaluarea tehnica si financiara a proiectului;
– Evaluarea strategica a proiectului.