A fost semnat contractul de finantare pentru cel mai mare proiect de gestionare a deseurilor din tara

Laszlo Borbely, gestiune, deseuri, proiect, depozit ecologic

Din valoarea totala a proiectului “Sistem integrat de gestionare a deseurilor in judetul Mures”, 31,5 milioane euro sunt din fonduri structurale, peste 7 milioane euro vor fi suportate din bugetul de stat si peste 15 milioane de euro din bugetul judetului.

Proiectul prevede construirea a sase statii de transfer, sapte statii de sortare, o statie de compostare, o instalatie de tratare mecano-biologica unica in tara – prin care judetul Mures va putea sa indeplineasca toate criteriile la care s-a obligat pe o perioada de 20 de ani-, precum si inchiderea a cinci depozite de deseuri neconforme – la Targu Mures, Sovata, Reghin, Ludus si Iernut.

De asemenea, este prevazuta construirea unui depozit ecologic zonal de deseuri la Sanpaul. Ministrul Mediului a afirmat, cu acest prilej, ca proiectul este cel mai mare de acest gen din Romania, insa va fi gata abia in 2012 – 2013. Pana atunci, judetul Mures trebuie sa rezolve problema celor doua depozite de gunoi ilegale, care functioneaza la Targu Mures si Reghin.

Laszlo Borbely a mentionat ca a fost adoptata o ordonanta de urgenta prin care se poate acorda un avans de 10% pentru derularea unui intreg proiect si nu doar pentru anul bugetar in care constructorul efectueaza anumite lucrari. in opinia presedintelui Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, proiectul este unul istoric, iar acesta va rezolva 75% din problemele de mediu ale judetului Mures.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.