Uniunea Europeana va oferi finantare suplimentara FMI, pentru a sustine lupta impotriva crizei

FMI, imprumut, finantare suplimentara, criza, lideri UE

“Privind resursele FMI, statele membre UE au declarat deja ca sunt dispuse sa ofere sprijin temporar rapid, in valoare de 75 miliarde euro”, reiese din documentul ce va fi prezentat sefilor de stat si guvernelor europene.

“In principiu, statele membre sunt dispuse sa ofere finantare in cazul in care vor aparea nevoi financiare suplimentare, pe termen mediu”, in “contextul unui partaj echitabil al sarcinilor pe plan mondial”, au adaugat semnatarii.

Cu ocazia precedentei reuniuni din luna martie, liderii europeni au decis sa ofere 75 miliarde euro pentru a majora resursele Fondului, pentru a permite institutiei financiare sa acorde imprumuturi statelor aflate in dificultate.

Uniunea Europeana este direct interesata de resursele FMI, avand in vedere ca mai multe state din Europa de est au cerut si obtinut finantare de la Fond, printre care Romania, Ungaria si Letonia.

Cele 75 de miliarde euro reprezinta contributia UE la proiectul de dublare al resurselor financiare ale FMI de catre statele membre, de la 250 la 500 miliarde dolari.

Intre timp, principalii actori economici internationali au ajuns la un acord cu ocazia summitului grupului informal G20 de la Londra, ce grupeaza cele mai industrializate si mai mari economii emergente ale lumii, privind triplarea resurselor FMI, ce inseamna oferirea de finantare ce se ridica la 500 miliarde dolari.

Pe plan global, liderii G20 s-au inteles sa ofere finantare de 1.100 miliarde dolari institutiilor multilaterale, pentru a sustine lupta impotriva crizei globale.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.