
La 20 mai, bugetul schemei de ajutor de minimis, sprijin financiar acordat de stat firmelor aflate in dificultate, a fost majorat de 20 de ori, de la cinci milioane de euro la 100 de milioane de euro. Inregistrarea cererilor a inceput la 16 martie 2009 (sesiunea din acest an) si se va incheia odata cu epuizarea bugetului destinat acestor ajutoare.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finante, cererile depuse pana acum insumeaza aproape 10 milioane de euro, dar acestea sunt cereri in analiza sau deja respinse, iar media este de doua dosare pe zi. Microintreprinderile primesc si ele
ajutoare de minimis, fiindca se incadreaza in categoria IMM-urilor.
Cofinantarea nu este necesara
Cheltuielile eligibile sunt suportate, in intregime, din bugetul Finantelor, in limita a 200.000 de euro – echivalentul in lei – pe parcursul a trei ani fiscali consecutivi.
Ajutoarele de minimis nu se ramburseaza, cu exceptia cazului in care se impune recuperarea totala sau partiala a ajutorului, adica atunci cand nu se respecta prevederile actului normativ care reglementeaza schema de minimis, potrivit reprezentantilor Ministeruluide Finante.
Institutia a stabilit un plafon de 67.000 de euro, in jurul caruia sa se incadreze finantarea in fiecare an, pentru fiecare solicitant in parte. Firma poate realiza investitia in primul an – de pilda, poate cumpara un utilaj in valoare de 200.000 de euro – iar recuperarea sumei urmeaza sa se realizeze pe parcursul a trei ani.
In plus, valoarea cheltuielilor eligibile din primul an nu poate fi mai mica decat valoarea finantarii solicitate in aceeasi perioada.
Banii, nu mai devreme de sapte luni
Daca intentionati sa cereti un ajutor de minimis, trebuie sa va asteptati la formalitati obositoare. in cazul cel mai fericit – cand nu lipseste nimic din dosarul de finantare – nu primiti banii mai devreme de sapte luni. De la inregistrarea cererii pana la emiterea acordului de principiu, pentru finantare, vor trece 30 de zile lucratoare.
Daca functionarii vor cere completarea documentatiei, termenul de evaluare – adica alte 30 de zile lucratoare – curge de la data la care documentatia este considerata completa. De la emiterea acordului pana la depunerea cererii de eliberare a sumei nerambursabile vor trece maximum patru luni.
Apoi, de la depunerea cererii de eliberare fondurilor pana la intrarea acestora in cont vor trece alte 30 de zile lucratoare. Totalul matematic: sapte luni si o sapamana. Daca firma isi desfasoara activitatea in transportul rutier, valoarea totala a ajutoarelor de minimis nu va depasi 100.000 de euro, pe durata a trei exercitii fiscale.
De ce se resping dosare?
– Completarea mai multor obiecte secundare de activitate in cererea pentru acordul de principiu.
– Valorile completate in cererea pentru acordul de principiu sunt mai mici decat cele din planul de investitii.
– Demararea investitiei inaintea obtinerii acordului de principiu pentru finantare.
– Studiul tehnico-economic nu este intocmit corect: nu motiveaza necesitatea investitiei, nu are indicatori de performanta, nu este semnat si stampilat.
– In certificatul constatator emis de Registrul Comertului nu este mentionat punctul de lucru unde firma isi deruleaza activitatea si unde va fi realizata investitia.
– Planul de investitii cuprinde echipamente ce nu au legatura cu activitatea pentru care se cere finantare. Trebuie consultate ordinele CAEN si CPSA.
– Planul de investitii cuprinde echipamente a caror performanta depaseste nevoia reala a firmei. Unul dintre dosare a fost respins fiindca planul companiei cuprindea un soft in valoare de 30.000 de euro si echipamente IT foarte scumpe (ex. laptop de 3.000 de euro).
– Planul de investitii cuprinde obiecte de inventar. Expertii din Finante spun ca pentru a fi incluse in investitia eligibila, activele trebuie sa fie considerate amortizabile.
– Documentatia nu cuprinde imputernicirepentru persoana care semneaza cererea deacord de principiu (administratorul).
– Certificatele de atestare fiscala sunt expirate la data depunerii cererii pentru acordul de principiu. Firma nu trebuie sa aiba debite restante la bugetul local si la bugetul general consolidat.
– Declaratiile nu sunt corect completate.
– Exista neconcordante intre informatiile furnizate in documentatie.