
Firma bucuresteana Film Factor a fost infiintata in 1999 si are ca obiect de activitate productia si post, productia pentru materiale publicitare.
In primavara lui 2008, reprezentantii societatii au luat decizia modernizarii tehnologiei folosite.
Pentru ca aveau nevoie de finantare suplimentara, pe langa resursele proprii pe care le-au pus la bataie, au apelat la sprijin financiar european. „Am obtinut finantare nerambursabila pentru jumatate din proiectul nostru, adica putin peste 36.000 de euro”, povesteste Adriana Petrache, reprezentanta firmei.
Ea spune ca proiectul a fost intocmit cu ajutorul unei firme de consultanta pe fonduri europene, dar nu au fost indeajuns de multumiti de sfaturile primite.
„Consultantii ne-au indemnat sa aplicam pentru sprijin nerambursabil care acopera doar jumatate din costurile eligibile ale proiectului, abia mai tarziu am aflat ca putem obtine pana la 70%, dar nu am mai avut ce face”, adauga Petrache. Contractul a fost semnat abia dupa un an, in martie 2009.
Costul total al proiectului a fost de 86.000 de euro, cuprinzand cheltuielile eligibile si cele neeligibile. Costurile neeligibile se ridica la putin peste 13.700 de euro, in aceasta categorie intrand cheltuieli precum plata TVA.
Ce acopera finantarea
Petrache spune ca au cumparat deja echipamentele, reprezentand aparate de montaj video profesional si software-ul aferent. „Softul a costat chiar mai putin pentru ca a trecut destul de mult timp de la depunerea proiectului pana la semnarea contractului, iar pe partea de echipamente am platit putin mai mult”, adauga ea.
Astfel, aparatele video high definition au costat mai mult decat au bugetat initial, de la 65.000 de euro, acestea au ajuns la un total de 76.000 de euro, fara TVA.
Birocratia descurajeaza aplicantii
Reprezentanta societatii crede ca firmele ar trebui sa aplice doar daca sunt sigure ca pot acoperi partea de cofinantare necesara.
„Noi deja am cumparat echipamente, am avut noroc sa avem lichiditati, pentru ca dureaza destul de mult pana Uniunea Europeana iti ramburseaza banii”, crede Petrache. In plus, ea spune ca sunt prea multe hartii de semnat, nu exista flexibilitate, iar firmele risca sa nu semneze contractul din cauza unor lucruri minore.
„Am avut probleme pentru ca stampila de pe un contract era putin mai la stanga fata de original”, adauga Petrache. Ea spune ca au existat cheltuieli neprevazute, ce puteau fi finantate, conform ghidului solicitantului, dar numai prin semnarea unor documente justificative.
„Am renuntat pentru ca stiam ca ar fi durat foarte mult pana erau aprobate, asa ca am acoperit cheltuielile tot din bani proprii”, isi aminteste ea. Mai mult, considera ca toata aceasta birocratie vine din faptul ca autoritatile au intalnit in activitatea lor si firme fantoma si acum incearca sa fie prea corecte.
„Intregul sistem de accesare a fondurilor este ermetic, daca ai nevoie de lamuriri suplimentare esti trimis sa consulti ghidul solicitantului”, spune Petrache. Totusi, ea vrea sa mai ia fonduri europene pentru dezvoltarea firmei, dar dupa ce se incheie proiectul actual.
Informatii financiare
Valoarea sprijinului nerambursabil ajunge pana la 70% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu poate depasi 200.000 de euro. Costul total al proiectului trebuie sa fie cuprins intre 20.000 de euro si 500.000 de euro.
Acte necesare:
– Cererea de finantare;
– Actul de imputernicire (in original);
– Declaratia de eligibilitate;
– Declaratia de angajament privind contributia proprie;
– Certificatul de inregistrare al solicitantului;
– Certificatul constatator;
– Actul constitutiv (copie);
– Planul de afaceri.