
Pentru omul de afaceri Sorin Lucaciu, accesarea de finantari necesare dezvoltarii unei afaceri nu este o noutate. In 2002, cand a hotarat sa demareze propria afacere in domeniul tamplariei din lemn stratificat, a reusit sa obtina o finantare de aproximativ 100.000 de lei.
„Lucram in domeniul constructiilor cand m-am gandit ca e momentul sa am propria afacere. Am optat pentru un domeniu nou pentru mine, stiind ca este o afacere de nisa”, povesteste Lucaciu. Pentru ca nu dispunea de resurse pentru a-si pune afacerea pe picioare, a solicitat un credit de la Fondul National de Dezvoltare si l-a obtinut.
Afacerea s-a dezvoltat cu pasi repezi chiar daca piata nu era inca pregatita pentru acest gen de produse. „Tamplaria din lemn stratificat duce o batalie acerba cu piata produselor similare din PVC. Nici la ora actuala nu a castigat-o si asta din cauza ca pe piata interna exista inca seductia pretului unui produs”, spune administratorul companiei Connser.
100 de metri patrati de tamplarie pe luna
Lucaciu estimeaza ca tamplaria din lemn stratificat abia reuseste sa-si adjudece 2% din totalul pietei. „Cu toate acestea, avantajul meu ca producator este ca pe acest segment quality suntem putini jucatori. Iar asta imi asigura de mai bine de trei ani o cifra de afaceri de aproape 100.000 de euro”, spune omul de afaceri. in fabrica de la Deva lucreaza cinci angajati, care produc in fiecare luna aproximativ 100 de metri patrati de tamplarie din lemn stratificat. Pe langa ferestre, aici sunt fabricate si usi din lemn stratificat.
Proiect de 85.000 de euro
Ideea de a accesa un sprijin european nerambursabil i-a venit lui Lucaci in urma cu mai bine de un an, din dorinta de a-si dezvolta capacitatea de productie a firmei. Avea nevoie de o retehnologizare pentru o parte dintre liniile de productie depasite din punct de vedere al vitezei de lucru.
„Am inceput sa intocmesc dosarul in 2008, iar in vara aceluiasi an am depus documentatia necesara. In luna aprilie a acestui an am primit aprobarile necesare finantarii”, a spus administratorul Connser.
Urmeaza, conform graficului stabilit, ca pana spre sfarsitul lui 2010 sa fie finalizata investitia. Valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ 85.000 de euro. Cofinantarea de 30% din costurile eligibile ale proiectului si cheltuielile neeligibile se ridica la 35.000 de euro si vor fi acoperite de omul de afaceri din fonduri proprii.
Acte necesare:
– Cererea de finantare;
– Actul de imputernicire (in original);
– Declaratia de eligibilitate;
– Certificatul constatator;
– Declaratia de angajament privind contributia proprie;
– Certificatul de inregistrare al solicitantului;
– Actul constitutiv (copie);
– Planul de afaceri.