O firma greceasca a lansat o bomba biologica peste Manastirea Agapia

Un promitator proiect PHARE, renovarea chiliilor de la manastirea Agapia, s-a transformat intr-un cosmar pentru maicute. O ciuperca pacatoasa nascuta din igrasie le macina sanatatea dupa ce constructorul, o firma greceasca, a lucrat de mantuiala, a luat banii si s-a dus.

Cartierul maicilor de la Manastirea Agapia arata cam asa: pe partea dreapta pare a fi Raiul. 15 case renovate din temelii pe bani europeni, cu fundatie inalta, din piatra finisata, cu acoperisuri mandre si geamuri sclipitoare, cu rame din lemn, nu din termopan, ca nu s-ar potrivi cu stilul istoric. Pe partea stanga este Iadul.

Alte 15 case stau intr-o rana, scuipand tabagic vopseaua uscata de pe tinda putreda, si asteapta, pare-se zadarnic, restul de bani europeni. La mijloc, intre Rai si Iad, trece drumul care se infige in poarta Manastirii Agapia. Jur-imprejur, inca vreo 90 de gospodarii locuite de maicute asteapta si ele tencuiala proaspata si varul.

Insa intr-o casa din asa-zisul Rai, maica Calinica Cutovanu traieste mai rau ca-n Iad.

Cosmarului maicii Calinica se numeste pretentios Merulius Lacrymans. Pe limba ei simpla, de femeie care a intrat la 20 de ani in manastire, i se spune ciuperca. Una tare a dracului, care a razbatut de sub dusumele batute in urma cu doi ani si, dupa o lupta invizibila, a iesit la iveala, a cucerit scandura dupa scandura si perete dupa perete pana pana a ajuns in plamanii maicutei. Maica si-a luat mobila si hainele si s-a mutat prin vecini. Au urmat-o inca trei surori care locuiau cu ea, toate bolnave.

Istoria acestei boli absurde, care pune la pat femei ce n-au fost in viata lor pe la spital, poate fi reconstruita dintr-un jurnal tinut cu sfintenie de maica stareta, Olimpiada Chiriac. Este povestea esecului deplin al unui ambitios proiect PHARE de reconstructie si modernizare a zonei turistice Agapia. Pilonul central al proiectului: reabilitarea a 117 case, considerate monumente istorice, si introducerea unei retele de canalizare.

Mai multe detalii: www.cotidianul.ro.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.