Capacitatea Romaniei de a gestiona fondurile europene, supraestimata de CE

Comisia Europeana a supraestimat capacitatea Romaniei de a gestiona fondurile europene, unele obiective si termenele de implementare fiind prea ambitioase, astfel ca au existat intarzieri in implementarea unor proiecte, a declarat, la Bucuresti, Herbert Bosch, vicepresedintele Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European.

„Au fost probleme in trecut legate legate in primul rand de cofinantarea unor proiecte. Principala grija a Comisiei si a noastra este lupta Romaniei impotriva coruptiei. In ultimii ani, Romania a inregistrat succese in procesul de a convinge institutiile europene ca se iau masuri pentru a combate frauda”, a Bosch, membru al Partidului Socialistilor Europeni.

El a adaugat ca autoritatile trebuie sa intensifice actiunile de combatere a coruptiei, iar proiectele dimensionate si implementate conform capacitatilor existente.

„Si in statele membre au existat intarzieri in derularea unor proiecte. Au existat obiective ambitioase, in unele cazuri prea ambitioase, si Guvernul Romaniei nu a reusit sa cofinanteze proiectele. Nu este vina Comsiei Europene. Unele intarzieri au fost motivate. Trebuie sa invatam o lectie: ambitiile trebuie sa fie conforme cu capacitatile existente. Romania va trebui sa prezinte proiecte care pot fi cofinantate prin bugetul Uniunii Europene”, a afirmat Bosch.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca in ultimii ani Romania si-a consolidat capacitatea de absorbtie prin crearea de agentii specializate in gestionarea fondurilor si mai ales in pregatirea proiectelor.

Intrebat daca vor fi luate masuri de restructurare la nivelul Delegatiei Comisiei Europene (DCE) la Bucuresti, parlamentarul european a afirmat ca „nu este nevoie sa fie restructurat nimic”.

El a precizat ca nu este de acord nici cu ideea ca Guvernul Romaniei ar fi intarziat in mod sistematic derularea unor proiecte.

„Unele proiecte pot fi in final mai costisitoare decat au fost prognozate initial. Aceasta este o problema majora. De aceea au fost create programele de preaderare, pentru a invata cum sa fie gestionate fondurile dupa aderare”, a mai spus Bosch.

Bosch a mai spus ca Parlamentul trebuie sa supravegheze Guvernul si administratia in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene.

Printre proiectele unde exista intarzieri el a amintit informatizarea sistemului judiciar si sistemul integrat de administrare si control pentru punere in aplicare a politicii agricole comune.

Paul van Buitenen, parlamentar din partea Ecologistilor – Alianta Libera Europeana, a mentionat ca o alta problema este procesul indelungat privind adoptarea legii religiilor si cultelor religioase.

„Asa cum este proiectul acum incalca Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Constitutia Romaniei. Exista peste 60 de amendamente care nu au fost dicutate”, a mentionat van Buitenen.

Referindu-se la sistemul de protectie a copilului, el a mentionat ca este impresionat de ceea ce face Guvernul in acest domeniu si ca spera ca adoptiile internationale vor ramane o problema care tine de trecut.

In ceea ce priveste posibilitatea de finalizare a unor proiecte la care exista intarzieri, el a afirmat ca, daca este bine sa fie continuate, ele vor fi incheiate.

„Parlamentarii europeni nu gestioneaza fonduri, ei urmaresc cum sunt gestionate de Comisia Europeana. Trebuie sa existe un bun dialog intre Comisie si Romania. Nu ar fi bine daca politicienii s-ar implica”, a mai spus van Buitenen.

O delegatie a Parlamentului European s-a aflat in Romania, in perioada 18-21 septembrie, pentru a urmari cum sunt folosite fondurile de preaderare si cum sunt organizate structurile de lupta impotriva fraudei.

Romania va primi in perioada 2007-2013 fonduri nerambursabile de peste 30 miliarde euro, in timp ce contributia la bugetul UE va fi de aproximativ 8 miliarde euro.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top