Sibienii vor colecta selectiv deseurile din 2012

Sibiu, finantare, management, deseuri, fonduri UE, strategie

“Deja se colecteaza selectiv deseurile in municipiul Medias si in orasul Cisnadie. Efectiv acest lucru se va putea face in tot judetul si in municipiul Sibiu la sfarsitul lui 2011, inceputul lui 2012”, a precizat Bottesch.

El a prezentat in detaliu strategia judetului Sibiu pentru managementul deseurilor. Astfel, actiunile pe termen scurt ale administratiilor locale in domeniul gestionarii deseurilor sunt determinate, in principal, de faptul ca pana in 16 iulie 2009 depozitele de deseuri din mediul rural trebuie sa fie inchise iar serviciile de colectare si transport deseuri trebuie sa fie prestate de operatori autorizati.

Pe termen mediu, incepand cu anul 2010, se preconizeaza implementarea in intregul judet a unui proiect de management integrat al deseurilor, finantat prin fonduri UE.

Proiectul prevede achizitionarea de pubele si containere necesare colectarii selective a deseurilor, construirea a cate unei statii de compostare in apropiere de Sibiu si Medias, a unei statii de sortare langa Sibiu si inchiderea depozitelor orasenesti.

Pregatit de Ministerul Mediului, proiectul prevedea initial si inchiderea depozitelor comunale, dar fiind intarziat, nu mai permite finantarea inchiderii acestor depozite. Ele vor fi inchise de comune pe cheltuiala proprie, intrucat termenul de inchidere, asumat de Romania prin tratatul de aderare la UE, nu poate fi amanat.

Pentru proiectul de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu a fost realizat in anul 2008, prin grija Ministerului Mediului, un masterplan si, recent, un studiu de fezabilitate. Pe baza acestuia se va solicita finantarea din fonduri UE, decizia asupra finantarii fiind asteptata spre sfarsitul acestui an.

Proiectul pregatit la nivel de judet prevede colectarea selectiva a deseurilor cu scopul de a valorifica o parte din acestea. Totodata, se va reduce cantitatea de deseuri biodegradabile depozitate, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. Pentru a realiza colectarea selectiva, populatia va avea la dispozitie mai multe tipuri de pubele si de containere.

Mai multe detalii: www.administratie.ro.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.