Romania risca sa nu mai primeasca fonduri europene din cauza nerespectarii ariilor protejate

arii protejate, fonduri europene, Comisia Europeana, directive

Erika Stanciu, membra in Consiliul Reprezentativ al Coalitiei ONG Natura 2000, a declarat ca un exemplu clar al incalcarii acquis-ului comunitar il constituie situatia existenta in Parcul National din Muntii Rodnei.

Aici, reabilitarea unui drum forestier din fonduri SAPARD s-a facut prin realizarea unui tronson de 700 de metri in interiorul Parcului National si apoi prelungirea acestuia cu inca 12 km pana in mijlocul Rezervatiei Stiintifice Piatra Mare.

Desi nu a existat o autorizatie speciala, iar legislatia nu permite asemenea lucrari in zona, autoritatile de mediu nu au reactionat pentru rezolvarea acestei situatii.

ONG-urile implicate in acest demers sustin faptul ca Parcul National nu este un caz singular in ceea ce priveste reactia pasiva a autoritatilor romane. Acestea mentioneaza ca in urma derularii programului de monitorizare a zonelor Natura 2000, program realizat din 6 in 6 ani, Comisia Europeana nu va ezita sa aplice amenzi odata ce va constata incalcarea reglementarilor, precum si sistarea fondurilor europene pentru Romania.

Sursa: Stiriong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.